Пам'ятка для батьків

 

Смузі для дітей: не лише модно, а й корисно

 

Як стверджують науковці, дитячі рецептори чутливі до гіркого. Саме тому не всі діти полюбляють їсти овочі за іноді гіркуватий або прісний смак. То чому б у розпал літа не скористатися можливістю посмакувати сезонними фруктами та ягодами у вигляді смузі, замаску­вавши у такий спосіб нелюбі дітям овочі. Лс того ж проста технологія приготування напою дає змогу зробити це швидко й без надзусиль.

Не всі діти люблять кефір чи сир кисломолочний. Тому часто від­мовляються їх їсти. Смузі дасть батькам змогу впоратися з цією ї     проблемою.

Що це  Смузі (від англ. smoothie, smooth - однорідний, м'який, приєм­ний) - це густий напій зі свіжих овочів, фруктів, ягід і зелені, змі­шаних у блендері.

Батьківщина смузі - США, де здоровий спосіб життя ніколи не виходить з моди. Напій почали готувати ще в 30-х роках минуло­го століття. Тоді великої популярності він не набув. Розрекламували смузі лише наприкінці 60-років завдяки продажу напою в'магазинах здорового харчування. Зараз навіть відкривають спеціальні смузі-кафе. Зокрема, у Лондоні й Нью-Йорку працюють понад 15 тис. та­ких закладів громадського харчування.

І досі дієтологи сперечаються, що ж таке смузі — напій або їжа? Однак, незважаючи на цю суперечку, вони погоджуються одне з одним, що смузі насичує не гірше великого бутерброда.

Смузі є фруктові, овочеві, ягідні, фруктово-ягідні й фруктово-овочеві. Окрім того, розрізняють смузі, як-от:

  • освіжальні
  • поживні
  • холодні
  • десертні

 

Освіжальні смузі готують із кислих та солодких фруктів і ягід без додавання цукру.

Поживні — із овочів, фруктів або ягід і про­дуктів харчування, що містять рослинні чи тваринні жири. Зокре­ма, це горіхи, сир кисломолочний, сир вершковий, йогурт, яйця ку­рячі. Такий вид смузі найгустіший за консистенцією.

Холодні смузі отримують у разі додавання до овочево-фруктової суміші льоду.

Десертні — мають таку назву, тому що містять фрукти, ягоди й со­лодкі інгредієнти.

 

Чим корисний

До складу смузі входять лише свіжі овочі, фрукти, ягоди та зе­лень, що не зазнали термічної обробки. На відміну від соків, цей на­пій містить і шкірку плода, яка з усіх його частин є найбільшим дже­релом корисних речовин.

Якщо ввести смузі в раціон дитини, то її організм поповнювати­меться поживними речовинами, необхідними для росту та розвитку. Одна порція такого коктейлю поліпшує роботу усіх систем організ­му - серцево-судинної, травної, ендокринної тощо. Лікарі рекомен­дують уживати смузі дітям з ослабленим здоров'ям для зміцнення імунітету.

Аби організм дитини боровся із гострими респіраторними ві­русними інфекціями в осінньо-зимовий період, варто включити до її раціону смузі, що містять цитрусові, смородину чорну, імбир, насіння льону.

Смузі не зумовлює важкості в шлунку. Усі його інгредієнти сприяють цьому. Якщо додати до смузі кисломолочні продукти, то вони поліпшать перистальтику кишківника, стимулюватимуть апе­тит та підвищать активність ферментів печінки і підшлункової за­лози. Окрім того, кисломолочні напої зміцнюють кишковий імунітет, а отже - імунну систему в цілому.

Одноденний кефір має легку проносну дію, дво- або триден­ний — кріпить.

Завдяки ягодам організм дитини поповниться антоціанами, катехінами, кверцетином - речовинами, що захистять його від серцево-судинних та онкологічних захворювань, бронхіальної астми. Малина, чорна смородина, полуниці, суниці, чорниця, вишня і череш­ня, слива, журавлина - найкорисніші ягоди, які слід вживати дітям.

Дітям віком понад три роки необхідно вживати щодня не менше 200 г плодів: 50% — фрукти, 50% — ягоди.

Приготувати напій можна як на десерт, так і на сніданок або вечерю. У такому разі необхідно включити до складу напою продук­ти харчування, що містять рослинні білок та жири, складні вуглево­ди, як-от:

  • авокадо;
  • насіння льону чи кунжуту;
  • горіхи;
  • несолодкий йогурт;
  • кефір;
  • сир кисломолочний;
  • вівсяні пластівці.

 

Найкориснішими вважають так звані зелені смузі. До їх складу входять зелені овочі та зелень - кріп, базилік, рукола, шпинат тощо. Вони містять хлорофіл, що має антибактеріальну та протигрибко­ву дію. Оскільки зелень має характерний гіркуватий присмак, спер­шу її додають небагато. Коли дитина звикне до нової смакової ком­позиції, можна збільшувати дозу.

Як приготувати

Аби приготувати смузі, потрібен потужний стаціонарний блендер, адже він набагато потужніший за ручний. За його допо­могою можна легко змолоти в однорідну суміш усі інгредієнти. Пра­вильний смузі має бути однорідної консистенції, що нагадує мо­лочний коктейль або йогурт. У ньому не повинні плавати шматки овочів, фруктів та зелені. При цьому суміш має бути доволі густою, тому важливо додати достатню кількість рідини.

Найліпше готувати смузі в пропорції 50:50. Тобто до овоча або фрукта із м'якоттю додати, скажімо, такі фрукти, як банан, гру­ша, авокадо. Інакше напій буде занадто густим. Аби розбавити та­кий напій, можна додати воду, йогурт, молоко кімнатної температу­ри. Банани або мед замінять цукор, а незвичний трохи кислуватий смак створить сік лайма чи лимона. Аби нейтралізувати гіркуватий, кислий, терпкий чи різкий смак плодів можна додати йогурт, верш­ки, сир кисломолочний і навіть морозиво. Смак ягід найліпше відті­няють молочні продукти. Також можна додати подрібнені горіхи, зо­крема мигдаль, корицю та ваніль, а також натерти шоколад.

Небажано одночасно використовувати червоні ягоди та зелень. У такому разі отримаємо неприємний болотний колір напою, що може не сподобатися дитині, і вона відмовиться його вживати.

Не варто готувати складні суміші. смузі не має містити понад п'ять інгредіентів.

Найчастіше смузі готують влітку. Адже саме в цю пору найбіль­ший вибір свіжих овочів і фруктів. Для приготування цього напою взимку в пригоді стануть різні види капусти, буряк, морква, заморо­жені фрукти та ягоди.

Приготувати смузі за будь-яким рецептом можна за 10-15 хв. Адже технологія приготування не потребує тривалої підготовки. Окрім того, знаючи базові рецепти, можна експериментувати з дода­ванням нових інгредієнтів і дивувати дитину щоразу новим смаком.

Як довго зберігати

Вживати смузі слід одразу після приготування, адже вже за 20 хв. кількість вітамінів у напої зменшується в рази. Однак дитина не завжди може одразу впоратися з порцією смузі. Тому його залишки можна вилити в скляну посудину, закрити герметично кришкою та поставити в холодильник. вжити його ліпше протягом доби.

Аби зупинити окислювальні процеси та зберегти смак напою, можна додати до нього трохи лимонного соку. Залишки смузі можна також перелити у формочки для морозива та заморозити. Дітям та­кий варіант подобається найбільше.

Але!

Смузі містить фруктові кислоти, що руйнують зубну емаль. Аби запобігти цьому, бажано пити напій через товсту соломинку. Не варто протягом тривалого часу давати дитині смузі замість тра­диційних страв сніданку, обіду чи вечері. Адже аби зуби були здоро­вими, їм потрібне навантаження — ними потрібно кусати, гризти, жувати. Окрім того, під час вживання лише рідкої їжі слинні залози виділяють значно менше слини. Це призводить до розвитку каріє­су, появи зубного нальоту та порушення процесу травлення.

Якщо в дитини є алергія на продукти харчування, слід уважно обирати інгредієнти для смузі.

Якщо батьки ще ніколи не часту­вали дитину смузі, порадьте їм це зро­бити. Утім перш ніж експериментувати з інгредієнтами, варто приготувати цей напій за розробленими рецептами та зрозуміти, які поєднання подобаються дитині. Адже найголовніше та найсклад­ніше завдання — зробити так, аби напій був смачним, корисним та сподобався дитині. А якщо подати напій у красиво­му бокалі чи креманці, додати товсту со­ломинку або чайну ложечку та паперову парасольку — жодна дитина не встоїть.

Смузі може стати альтернативою булкам, цукеркам, тістечкам, фаст-фуду, сокам промислового виробництва. А це ще один крок до формування правильних смакових звичок у дітей дошкільного віку.      

 

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 7 за 2017 рік

 

 

 

 

 

Категорія: