Пам'ятка для батьків

 

Розвиваємо пальчикову моторику

 

  • Розвиток інтелектуальних і розумових процесів малюка необхідно починати з розвитку дрібної моторики пальців і кистей рук. Розвинені рухи руками відіграють важливу роль у розвитку головного мозку й становленні мовлення, адже руки мають найбільше представництво в корі головного мозку. Як допомогти дитині розвинути пальчикову моторику?

 

  • Поповніть арсенал дитячих іграшок новими, виготовленими з підручних за­собів на кшталт старої рахівниці з великими кільцями (дитині сподобаєть­ся туди-сюди пересувати їх, клацати й стукати ними], застібки-блискавки, клаптика тканини з нашитими гачками (нехай тренується застібати], ста­рих кнопкових або дискових телефонів тощо.

 

  • Доручіть дитині (у віці від 3 років) забити цвяхи в шматок пінопласту, утім обов'язково під наглядом дорослого.

  • Запропонуйте дитині обвести ручкою на папері контури своїх долоньок або будь-яких інших пласких предметів — це найліпші трафарети в такому віці.

 

  • Сконструюйте для малюків підвісні забавки. Для цього до довгої стрічки пришийте по два мішечки різного кольору. Наповніть їх горохом, гречкою, квасолею, волоськими горіхами, насінням, обгортками від цукерок тощо і надійно зашийте отвори. Виготовте три-чотири таких іграшки (з різним наповнювачем) і час від часу міняйте їх, підвішуючи над ліжечком за стріч­ки. Маленькі діти дуже люблять перебирати пальчиками незнайомі предме­ти. До того ж така іграшка ще й видає цікаві, а головне, різні звуки.

 

  • Запросіть дитину на кухню й запропонуйте їй очистити від шкаралупи варе­не яйце. Дворічний малюк цілком впорається з цим завданням.

 

  • Попросіть дитину допомогти вам ліпити пиріжки або іншу здобу. Нехай вона відщипує шматочки тіста, катає з них кульки, виліплює зайчиків і бі­лочок.

 

Щоб приготувати спеціальне тісто для ліплення, візьміть в рівних кількостях бо­рошно й сіль і додайте до них трохи рослинної олії. Води має бути стільки, щоб ви­йшла м'яка й пружна маса, придатна для ліплення. Таке тісто можна доволі довго зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті. Дитина в 1,5-2-річному віці вже може виліплювати з нього сніговиків, гусениць, равликів, черв'яків тощо. Готові виро­би підсушіть в духовій шафі й розфарбуйте разом з малюком фарбами.