Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята
Рекомендації для батьків
Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування. Тож у новорічно-різдвяну пору батьки мають бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина.
Мийте руки з милом перед приготуванням страв, а дитину привчіть не сідати за стіл з брудними руками.
Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфекційними засобам та накривайте кришкою.
Готуйте страви лише зі свіжих продуктів. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте їх у воді, підкисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Віддавайте перевагу розчину яблучного оцту у співвідношенні 3-4 ст. л. на 1 л води.
Не вживайте продукти харчування, термін придатності яких минув.
Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів харчування. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Дошку для сирих продуктів харчування щоразу обробляйте мийними засобами.
Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування - ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, - що зазначені на етикетці.
Ізолюйте готові страви від потрапляння повітря - посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою.
Зберігайте страви за температури не вище +5 °С та не більше двох діб, розігріту їжу - не більше двох годин.
Дотримуйтеся правил товарного сусідства - готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.
Навчайте дитину дотримуватися гігієни харчування.
Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та солодощі, зокрема з кремом.
Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 12 за 2016 рік