Харчування дитини зі зниженим апетитом

 

  • Під час організації харчування дитини з поганим апетитом дорослим необхідно виявляти винахідливість.

  • Якщо дитина відмовляється від їжі, в жодному разі не варто годувати її силоміць. Ліпше пропустити прийом їжі або зробити це пізніше, а потім годувати дитину не­великими порціями за 5-6 або більше прийомів. І все ж проміжки між годування­ми мають бути не меншими за 3 години.

 

  • Дуже важливо на початку годування дати дитині такі продукти, які мають власти­вість підсилювати виділення травних соків і тим самим поліпшувати апетит. Це може бути кислий фруктовий або ягідний сік, шматочок оселедця, квашена капуста, солоний огірок, салат із сирих овочів. Сприятливо діє міцний м'ясний бульйон.

 

  • Для дітей зі зниженим апетитом важливо суворо дотримуватися режиму годування — не давати нічого їстівного в проміжках між прийомами їжі, а також не давати багато пити. У такому разі дитина охочіше розпочинатиме прийом їжі з рідких страв. Водночас при годуванні можна дозволяти їй запивати тверду їжу водою, соком або овочевим відваром і, звичайно, не обмежувати пиття безпосе­редньо після годування.

 

  • Протягом певного часу можна застосувати метод «вільного годування», тобтс годувати дитину за її бажанням. Найулюбленіші страви дитини слід готувати час­тіше за інші, але при цьому дещо змінювати рецептуру, додаючи необхідні багаті білком продукти (м'ясо, сир тощо).

 

  • Діти охочіше їдять за загальним столом, у родинному колі, в товаристві інших ді­тей. Тож необхідно виробити правило сідати за стіл усією родиною.

 

  • Іноді дитина погано їсть через те, що до початку годування перебуває в збудженому стані, занадто захоплена грою, заняттями. У цьому випадку можна дещо перенеси (на 20-30 хвилин) прийом їжі, дати час на те, щоб дитина заспокоїлася.

 

  • У спекотні літні дні або за високої температури повітря в приміщенні організм дитини втрачає багато рідини. Це призводить до зменшення вироблення травних соків і зниження апетиту. У таких випадках перед початком годування дитині рекомендується дати трохи прохолодної кип'яченої води або несолодкого соку можна почати годування з кисломолочного напою чи змінити режим годування у найспекотніший полуденний час дати дитині вдруге легкий сніданок (кефір, булочку, фрукти), а обід перенести на пізніший час, скажімо, після денного сну. У та кому випадку дитина, добре відпочивши і зголоднівши, легко впорається з досить калорійним обідом.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 6 за 2015 рік   

Категорія: