Коли на вулиці дим

 

Правила поведінки від Доктора Комаровського

 

Намагайтеся скоротити час перебування на вулиці. Відкладіть на деякий час ранкові пробіжки.

Якщо через певні справи ви все-таки змушені вийти з будинку, уникайте фізичних на­вантажень, дихайте носом, намагайтеся не робити глибоких вдихів. За можливості хо­вайте волосся під головним убором. Повернувшись додому з вулиці, одразу перевдяг­ніться і прийміть душ.

У приміщенні зачиніть двері, вікна, кватирки. Увімкніть кондиціонер, але зауважте, що фільтр необхідно змінювати відповідно до правил експлуатації кондиціонера. Ко­ристуйтеся побутовим очисником повітря, якщо ж його не маєте, обов'язково додайте прилад до списку покупок. Водночас не лінуйтеся виглянути з вікна і самостійно ви­значити, де легше дихати - в будинку чи на вулиці. Якщо на вулиці — вийдіть на про­гулянку, при цьому не забудьте провітрити приміщення.

Підтримуйте в будинку нормальну відносну вологість повітря - 40-70%. Пам'ятайте: за сухого повітря ви постійно вдихаєте часточки пилу а за нормальної відносної воло­гості - вони осідають на підлогу. Аби підтримувати нормальну вологість, увімкніть зволожувач повітря, помийте підлогу, відкрийте кришку акваріума, пройдіться будин­ком із пульверизатором, розвішайте вологі рушники тощо.

Здатність дихальних шляхів зупиняти і знешкоджувати небажані речовини, які пе­ребувають у повітрі, визначається станом слизових оболонок, які в жодному разі не мають пересихати. Багато пийте навіть попри «не хочу». Регулярно крапайте ніс сольовими розчинами, для приготування найпростішого - розбавте 1 чайну ложку солі в літрі кип'яченої води. Регулярно зволожуйте таким розчином слизові оболонки: крапайте ніс, протирайте очі, полощіть ротову порожнину.

Уникайте будь-яких дій, які можуть зіпсувати повітря, - не смажте рибу, не запалюй­те ароматичні свічки, камін. За можливості користуйтеся електричною плитою, а не газовою. Відкладіть на потім прибирання з використанням пилососа.

Якщо у вас чи вашої дитини є хронічні захворювання легень, зокрема бронхіальна аст­ма, обговоріть із лікарем необхідність додаткового прийому лікарських препаратів або корегування доз.

Не намагайтеся самостійно за допомогою пігулок боротися з наслідками вдихання диму - кашлем, чханням, кон'юнктивітом тощо. Часто кашляєте - пийте багато ріди­ни і мерщій до лікаря.

Маска, здатна по-справжньому захистити, не лише дуже дорого коштує - її й придба­ти доволі складно. Більшість паперових і тканинних масок, а також будівельні респіра­тори можуть зупинити лише великі часточки пилу, але знешкодити дим вони не в змо­зі, їх застосування - це психотерапія, мовляв, «я себе рятую». Так чи інакше марлева маска, змочена водою, є реальним способом зволоження слизових оболонок, і її засто­сування на вулиці є цілком доцільним.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 12 за 2016 рік

Категорія: