Консультація для батьків та педагогів «Дисципліна дорослих на дорозі – запорука безпеки дитини»

 

У зв’язку зі збільшенням кількості автомобілів на дорогах та зростанням інтенсивності вуличного руху у КЗ ЦРД «Гармонії» передбачений комплекс різноманітних заходів по формуванню у дітей навичок правильної поведінки на вулиці. Ознайомлення з цими правилами, дотримання яких є обов’язковим законом для кожного, починається з раннього віку, оскільки знання, одержані в дитинстві, найбільш міцні, а правила, засвоєні в ці роки, в майбутньому стають нормою поведінки, а їх дотримання – потребою людини.

Навчання дошкільників культурі поведінки на вулиці тісно пов’язане з розвитком у дітей орієнтування в просторі. Крім того, кожен дорослий повинен пам’ятати, що не можна виховати дисциплінованого пішохода, якщо з дитинства не розвивати такі важливі якості, як увага, зібраність, відповідальність, обережність, впевненість. Адже часто саме відсутність цих якостей стає причиною дорожніх аварій.

Навчання дошкільників дисциплінованій поведінці на вулиці здійснюється системно: знання даються послідовно, ускладнюються і поступово розширюються. З цією метою проводяться такі форми роботи з дітьми: заняття, бесіди, спостереження, розгляд ілюстрацій, використання художнього слова, пошуково-дослідницька діяльність, театралізація, інсценування, зустрічі з працівниками ДАІ.В уточненні та закріпленні знань особливо велика роль відводиться ігровій діяльності дітей, в якій формується просторова орієнтація дошкільників і їх вміння використовувати набуті знання на практиці. До часу вступу до школи діти повинні добре орієнтуватись в навколишній ситуації, в її змінах на дорогах, правильно реагувати на них, знати основні правила для пішоходів та пасажирів.

Необхідною умовою успішного навчання дошкільників правилам вуличного руху є створення відповідної матеріальної бази. На допомогу вихователям в методичному кабінеті підібрана методична та дитяча художня література, конспекти занять і бесід про правила вуличного руху, картки, плакати, посібники для занять та ігор.

09.04.2019р у комунальному закладі «Центр розвитку дитини відбулося  відкриття автомістечка «Школа світлофора» за підтримки іменного фонду Владислава Невеселого. Тепер вихованці «Гармонії» мають змогу навчатися правилам дорожнього руху та поведінки на вулицях «по-справжньому». Для цього є автоматичні світлофори, дорожні знаки, дитячий транспорт,нанесено розмітку на асфальті.

Найдієвішим засобом виховання маленького пішохода є приклад поведінки на дорозі батьків та оточуючих. Тому вкрай важливо, щоб дорослі були зразком для дітей у дотриманні правил дорожнього руху:

- виходьте з дому завчасно;

- не поспішайте, переходьте дорогу розміреним кроком;

- тримайте дитину за руку;

- виходячи на проїжджу частину дороги, припиніть розмовляти - дитина повинна звикнути, що при переході дороги потрібно зосередитися;

- не переходьте дорогу на червоний або жовтий сигнал світлофора, як би ви не поспішали;

- переходьте дорогу тільки в місцях, позначених дорожнім знаком "Пішохідний перехід";

- з транспортного засобу виходьте першими, в іншому випадку дитина може впасти або побігти на проїжджу частину дороги;

- залучайте дитину до участі у ваших спостереженнях за ситуацією на дорозі: показуйте їй ті машини, які готуються повертати, їдуть з великою швидкістю і т. д.;

- не виходьте з дитиною з-за машини, кущів, не оглянувши попередньо дороги, - це типова помилка, і не можна допускати, щоб діти її повторювали;

- не дозволяйте дітям гратися поблизу доріг і на проїжджій частині вулиці.

 

Дотримуватися правил необхідно і в автомобілі. Тут перед дорослими відкривається велике поле діяльності, так як приблизно кожна третя дитина, що стала жертвою дорожньо-транспортної пригоди, знаходилася в якості пасажира в автомобілі. Це доводить, як важливо дотримуватися наступних правил.

  • Пристібатися пасками необхідно абсолютно всім! У тому числі і в чужому автомобілі, і при їзді на короткі відстані. Якщо це правило автоматично виконується дорослими, то воно легко увійде у дитини в постійну звичку.
  • Якщо це можливо, діти повинні займати найбезпечніші місця в автомобілі: середину або праву частину заднього сидіння, так як з нього можна безпечно вийти прямо на тротуар.
  • Як водій або пасажир, дорослий постійно повинен виявляти приклад для наслідування, не бути агресивним по відношенню до інших учасників руху.
  • Під час тривалих поїздок потрібно частіше зупинятися.
  • Відшукувати альтернативні способи пересування: автобус, залізниця, велосипед або ходьба пішки.
  • Використовувати різні ситуації для пояснення правил дорожнього руху, спокійно визнавативласні помилки.

 

Від того, наскільки добре ви та ваша дитина засвоїли правила безпечної поведінки на вулиці, як застосовуєте їх в реальній ситуації на дорозі, залежить ваше здоров’я і вашої дитини, а іноді навіть життя.

 

 

 

Категорія: