Консультація від експертів "Шприц на дитячому майданчику"

 

Шприц на дитячому майданчику: ризики захворюваності на правець, гепатити В і С Усе частіше в теплу пору року мені пишуть із запитаннями на цю тему. Хвилювання за здоров’я дитини цілком зрозуміле. Будь-якій небезпеці завжди легше запобігти, ніж боротися з її наслідками. І саме це варто уваги. Як убезпечити дитину? Перш ніж відпускати її гратися на дитячий майданчик, варто уважно оглянути терито­рію всього майданчика, звернути особливу увагу на вміст пісочниці. На дитячому майданчику не місце для уламків скла. Також - бля­шаним банкам (випадково забули), скляним пляшкам (залишили для бабусь). Неодноразово розповідала батькам про те, що діти зна­ходили на дитячих майданчиках закладки з різними порошками та таблетками. Зверніть увагу на споруди та будиночки, а також інші місця на дитячому майданчику, які можуть використовувати для зберігання різних предметів і речовин. 

Можна багато говорити, чому важливо батькам пильнувати маленьких дослідників. Про те, як не допустити марних ризиків та ситуацій, я постійно навчаю дітей і дорослих. Але всі ми знаємо, що шприц на дитячому майданчику або поруч - це не рідкість і точ­но передбачити, де саме може ховатися небезпечна знахідка майже нереально. Що робити, коли ситуація вже сталася? Про це я напи­шу нижче. Але спочатку з’ясуємо ризики інфікування дитини, якщо вона вколеться шприцом.

Хороша новина - імовірність зараження на ВІЛ дово­лі низька - 0,3%. ВІЛ гине на використаній голці після того, як кров висихає. Це пов'язано з тим, що ВІЛ нестійкий у довкіл­лі, а сонячне випромінювання і висока температура повітря для нього згубні.

Ризик інфікування гепатитами В та С значно вищий. Якщо дитина не має щеплення від гепатиту В, то ризик зараження ста­новить 6%, на гепатит С - 7%. Та й ризик правця ніхто не скасо­вував.

Що ж робити, коли дитина вколола­ся голкою шприца? Насамперед опанувати себе. Адже шанси, що все обійдеться, опти­містичні. Отже, що робити:

  • знайти проточну воду й промити рану у великій кількості води, бажано з милом;
  • тримати рану під водою, поки кров не зупиниться.

Запам’ятайте, у жодному разі не можна:

  • терти пошкоджену ділянки шкіри;
  • намагатися видавити кров з неї;
  • проводити інші механічні маніпуляції. Усі ці дії можуть збільшити розмір трав­ми та підвищити ймовірність інфікування.

Після того, як промиєте рану, обробіть її будь-яким антисепти­ком, окрім спиртовмісних. Адже спирт може додатково травмувати рану.

Потім знайдіть шприц, яким вкололася дитина. Добре було б його здати на аналіз у центр профілактики боротьби зі СНІДом. Та­кож бажано звернутися до закладу охорони здоров’я, щоб здати ана­лізи. Там у дитини, можливо, візьмуть аналіз на ВІЛ, гепатити В та С, а також правець.

Протягом найближчого року дитина перебуватиме під нагля­дом та повторно здасть аналізи через 3, 6 та 12 місяців з моменту події. .

Якщо ви відповідально поставилися до цих рекомендацій і всі їх виконали, то є всі шанси, що дитина буде здоровою.

 

Категорія: