Мед у дитячому харчуванні
Мед є натуральним, готовим до засвоєння організмом дитини продуктом харчування, що не потребує додаткової переробки. Його в дитячому харчуванні використовували здавна. Так, у Давньому Єгипті мед давали дітям, аби вони ліпше розвивалися фізично та розумово. У Київській Русі новонародженому давали кілька крапель меду, перш ніж прикласти до грудей матері. У Давній Греції вважали, що постійне вживання меду продовжує життя. Нині ж наука дослідила хімічний склад меду та підтвердила його корисні властивості. До речі, науковці кажуть, що мед за своїм складом подібний до людської крові. Окрім того, він є природним консервантом, тож ніколи не вкривається пліснявою.
Хімічний склад та енергетична цінність меду
Основною складовою меду є вуглеводи, зокрема глюкоза та фруктоза. Це так званий інвертований цукор. Він утворюється із сахарози під впливом кислот та ферментів у медовому зобі бджоли, у сотах та під час тривалого зберігання меду. Саме інвертований цукор визначає дієтичні властивості меду. Адже він не потребує додаткового перетравлювання, швидко й майже повністю засвоюється організмом дитини. Важливою складовою меду є ферменти:
- інвертаза - під її впливом сахароза перетворюється на інвертований цукор;
- каталаза - розщеплює пероксид водню на воду і кисень;
- амілаза - перетворює крохмаль на цукор.
Мед містить і вітаміни, мікро- та макроелементи. Зокрема, вітаміни А, Е, С, групи В, калій, кальцій, фтор, марганець, сірку та залізо. Вміст вітамінів залежить від виду медоносних рослин, часу збору нектару, умов і строків його зберігання. Вміст мікро- та макроелементів - від грунту, на якому ростуть медоносні рослини. Мед темного кольору містить більше мінеральних речовин, що підвищує його харчову цінність. У меді є оцтова та молочна кислоти, ефірні олії. Останні надають певним сортам меду своєрідного запаху. Мед містить також воду. У різних медах її кількість становить від 12 до 25%.
Хоч жирів мед не містить, його енергетична цінність досить висока - 330 ккал на 100 г продукту. Вміст у 100 г меду: білків - 0,8 г, вуглеводів - 80,3 г.
Корисність меду для здоров'я дітей
Мед стане в пригоді за гострих респіраторних захворювань у дитини, оскільки підвищує імунітет, рівень гемоглобіну в крові та знімає біль у горлі завдяки своїй антибактеріальній дії. Також мед сприяє відновленню сил після тяжких і тривалих захворювань. Завдяки органічним кислотам, вуглеводам та ферментам, що містяться в меді, цей цілющий продукт поліпшує апетит, сприяє перетравлюванню білків та жирів, допомагає зняти спазми гладкої мускулатури кишківника, а отже, поліпшує його моторику та секреторну активність. Мед має м'який проносний ефект, завдяки якому допомагає боротися із закрепами.
Вживання цього смачного продукту харчування сприяє поліпшенню обміну речовин і відповідно зменшенню маси тіла. Тож він буде корисним для дітей з надлишковою вагою, але, певна річ, у розумних дозах.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Чайна ложка меду перед сном заспокоїть дитину та допоможе швидше заснути. Мед активізує розумову діяльність, а отже, діти стають уважнішими, сконцентрованішими, запам'ятовують більше інформації.
Мед - натуральний антисептик, адже містить інгібітори. Так, він пригнічує життєдіяльність патогенних мікроорганізмів, грибів та гельмінтів. Найсильнішу бактерицидну дію мають темні та бурштинові сорти меду. До речі, бактерицидна дія меду не залежить від тривалості зберігання. Окрім того, він має антитоксичну дію: нейтралізує отрути та сприяє їх виведенню з організму дитини. Цей корисний продукт добре пом'якшує шкіру, усуваючи сухість і лущення, підвищує її тонус. Мед - це джерело енергії, необхідної для організму дитини. Він підвищує життєвий тонус та надає сил.
З лікувальною метою ефективно розчиняти мед у воді або молоці. Разом з рідиною корисні речовини швидше проникають до організму. Можна додавати мед у трав'яні відвари, вони стануть кориснішими та смачнішими.
Норми споживання меду для дошкільників
Багато дієтологів рекомендують відмовитися від цукру та замінити його медом, але зловживати цим корисним і смачним продуктом не варто. Дитині достатньо кількох чайних ложок меду на день. Адже за надмірного вживання він може зумовити алергійні реакції, напади бронхіальної астми, загострення шкірних захворювань і навіть анафілактичний шок. Тому мед до раціону дітей слід додавати з обережністю та лише після року, а ліпше в півтора-два.
Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 8 за 2015 рік