Мед у дитячому харчуванні

 

     Мед є натуральним, готовим до засвоєння організмом дитини продуктом харчування, що не потребує додаткової переробки. Його в дитячому харчуванні використовували здавна. Так, у Дав­ньому Єгипті мед давали дітям, аби вони ліпше розвивалися фізич­но та розумово. У Київській Русі новонародженому давали кілька крапель меду, перш ніж прикласти до грудей матері. У Давній Греції вважали, що постійне вживання меду продовжує життя. Нині ж нау­ка дослідила хімічний склад меду та підтвердила його корисні влас­тивості. До речі, науковці кажуть, що мед за своїм складом подібний до людської крові. Окрім того, він є природним консервантом, тож ніколи не вкривається пліснявою.

Хімічний склад та енергетична цінність меду

     Основною складовою меду є вуглеводи, зокрема глюкоза та фруктоза. Це так званий інвертований цукор. Він утворюється із сахарози під впливом кислот та ферментів у медовому зобі бджоли, у сотах та під час тривалого зберігання меду. Саме інвертований цу­кор визначає дієтичні властивості меду. Адже він не потребує додат­кового перетравлювання, швидко й майже повністю засвоюється ор­ганізмом дитини. Важливою складовою меду є ферменти:

  • інвертаза - під її впливом сахароза перетворюється на ін­вертований цукор;
  • каталаза - розщеплює пероксид водню на воду і кисень;
  • амілаза - перетворює крохмаль на цукор.

     Мед містить і вітаміни, мікро- та макроелементи. Зокрема, ві­таміни А, Е, С, групи В, калій, кальцій, фтор, марганець, сірку та залі­зо. Вміст вітамінів залежить від виду медоносних рослин, часу збору нектару, умов і строків його зберігання. Вміст мікро- та макроелемен­тів - від грунту, на якому ростуть медоносні рослини. Мед темного кольору містить більше мінеральних речовин, що підвищує його хар­чову цінність. У меді є оцтова та молочна кислоти, ефірні олії. Остан­ні надають певним сортам меду своєрідного запаху. Мед містить та­кож воду. У різних медах її кількість становить від 12 до 25%.

     Хоч жирів мед не містить, його енергетична цінність досить ви­сока - 330 ккал на 100 г продукту. Вміст у 100 г меду: білків - 0,8 г, вуглеводів - 80,3 г.

Корисність меду для здоров'я дітей

    Мед стане в пригоді за гострих респіраторних захворювань у дитини, оскільки підвищує імунітет, рівень гемоглобіну в крові та знімає біль у горлі завдяки своїй антибактеріальній дії. Також мед сприяє відновленню сил після тяжких і тривалих захворювань. За­вдяки органічним кислотам, вуглеводам та ферментам, що містяться в меді, цей цілющий продукт поліпшує апетит, сприяє перетравлю­ванню білків та жирів, допомагає зняти спазми гладкої мускулатури кишківника, а отже, поліпшує його моторику та секреторну актив­ність. Мед має м'який проносний ефект, завдяки якому допомагає боротися із закрепами.

    Вживання цього смачного продукту харчування сприяє поліп­шенню обміну речовин і відповідно зменшенню маси тіла. Тож він буде корисним для дітей з надлишковою вагою, але, певна річ, у ро­зумних дозах.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Чайна ложка меду перед сном заспокоїть ди­тину та допоможе швидше заснути. Мед активізує розумову ді­яльність, а отже, діти стають уважнішими, сконцентрованішими, запам'ятовують більше інформації.

    Мед - натуральний антисептик, адже містить інгібітори. Так, він пригнічує життєдіяльність патогенних мікроорганізмів, грибів та гель­мінтів. Найсильнішу бактерицидну дію мають темні та бурштинові сорти меду. До речі, бактерицидна дія меду не залежить від тривалос­ті зберігання. Окрім того, він має антитоксичну дію: нейтралізує отру­ти та сприяє їх виведенню з організму дитини. Цей корисний продукт добре пом'якшує шкіру, усуваючи сухість і лущення, підвищує її тонус. Мед - це джерело енергії, необхідної для організму дитини. Він підвищує життєвий тонус та надає сил.

    З лікувальною метою ефективно розчиняти мед у воді або молоці. Разом з рідиною корисні ре­човини швидше проникають до організму. Можна додавати мед у трав'яні відвари, вони стануть ко­риснішими та смачнішими.

Норми споживання меду для дошкільників

     Багато дієтологів рекомендують відмовитися від цукру та замінити його медом, але зловживати цим корисним і смачним продуктом не варто. Дитині достатньо кількох чайних ложок меду на день. Адже за надмірного вживання він може зумовити алергійні реакції, напади бронхіальної астми, загострен­ня шкірних захворювань і навіть анафілактичний шок. Тому мед до раціону дітей слід додавати з обе­режністю та лише після року, а ліпше в півтора-два.

 

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 8 за 2015 рік   

Категорія: