Профілактика харчових отруєнь у дітей
- Перевіряйте чи ціла упаковка, коли купляєте молочні та молочнокислі продукти.
- Не вживайте консервовані продукти, якщо на банці є патьоки чи вона здута, адже це очевидні ознаки псування.
- Звертайте увагу на термін придатності продукту до споживання. Обирайте лише найсвіжіші продукти.
- Якомога швидше кладіть у холодильник продукти, що швидко псуються.
- По можливості не зберігайте довго, навіть у холодильнику, готові страви та продукти, що швидко псуються.
- Не давайте вживати дитині продукт, який забули покласти в холодильник вчасно.
- Пам'ятайте, деякі хвороботворні мікроби, навіть якщо вони розмножилися у продукті, не впливають на його смак та вигляд.
- Давайте дітям пити кип'ячену або бутильовану воду. Не можна давати пити воду з джерел невідомого походження.
- Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень, особливо ті, що могли контактувати із землею, наприклад, полуницю, салат.
- Готуйте для дитини страви не більше, ніж на день. М'ясні, рибні, молочні страви, бульйони, особливо приготовані для дієтичного харчування, — ідеальне середовище для розмноження хвороботворних мікробів.
- Не купляйте продукти для дитини в місцях несанкціонованої торгівлі або у приватних осіб. Адже там можна придбати продукти з терміном придатності, що минув, або виготовлені з порушенням санітарних норм.
- Не давайте дитині кавун або диню, які купили вже розрізаними. Хвороботворні мікроби з поверхні легко переносяться та розмножуються в соковитій м'якоті.
- Ретельно мийте овочі та фрукти для приготування салатів. Салати заправляйте лише перед подачею на стіл.
- Знешкоджуйте мух, адже вони механічні переносники збудників гострих кишкових інфекцій.
- Привчайте дитину дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема мити руки перед прийманням їжі або використовувати одноразові вологі серветки.
- Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, якщо на кишкову інфекцію хворіє хтось із членів родини. Виділіть для хворого окремий посуд, білизну. Після використання кип'ятіть їх протягом 15 хв. Для прибирання туалетів використовуйте дезінфекційні засоби.
Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 7 за 2015 рік