Профілактика харчових отруєнь у дітей

 

- Перевіряйте чи ціла упаковка, коли купляєте молочні та молочнокислі продукти.

- Не вживайте консервовані продукти, якщо на банці є патьоки чи вона здута, адже це очевидні ознаки псування.

- Звертайте увагу на термін придатності продукту до споживання. Обирайте лише найсвіжіші продукти.

- Якомога швидше кладіть у холодильник продукти, що швидко псуються.

- По можливості не зберігайте довго, навіть у холодильнику, готові страви та про­дукти, що швидко псуються.

- Не давайте вживати дитині продукт, який забули покласти в холодильник вчасно.

- Пам'ятайте, деякі хвороботворні мікроби, навіть якщо вони розмножилися у про­дукті, не впливають на його смак та вигляд.

- Давайте дітям пити кип'ячену або бутильовану воду. Не можна давати пити воду з джерел невідомого походження.

- Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень, особливо ті, що могли контактува­ти із землею, наприклад, полуницю, салат.

- Готуйте для дитини страви не більше, ніж на день. М'ясні, рибні, молочні страви, бульйони, особливо приготовані для дієтичного харчування, — ідеальне середови­ще для розмноження хвороботворних мікробів.

- Не купляйте продукти для дитини в місцях несанкціонованої торгівлі або у при­ватних осіб. Адже там можна придбати продукти з терміном придатності, що ми­нув, або виготовлені з порушенням санітарних норм.

- Не давайте дитині кавун або диню, які купили вже розрізаними. Хвороботворні мі­кроби з поверхні легко переносяться та розмножуються в соковитій м'якоті.

- Ретельно мийте овочі та фрукти для приготування салатів. Салати заправляйте лише перед подачею на стіл.

- Знешкоджуйте мух, адже вони механічні переносники збудників гострих кишкових інфекцій.

- Привчайте дитину дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема мити руки пе­ред прийманням їжі або використовувати одноразові вологі серветки.

- Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, якщо на кишкову інфекцію хворіє хтось із членів родини. Виділіть для хворого окремий посуд, білизну. Після вико­ристання кип'ятіть їх протягом 15 хв. Для прибирання туалетів використовуйте дезінфекційні засоби.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 7 за 2015 рік   

Категорія: