Як навчити дитину допомагати на кухні
Опубліковано 16 Вересень, 2016 - 15:22 користувачем admin
Коли ми хочемо навчити дитину чого-небудь, головне - не проґавити слушної нагоди. Про те, що настав час розповісти їй про основи кулінарії, ви зрозумієте зі слів: «Можна я тобі допомагатиму готувати?». Не варто відповідати дитині фразами: «Ти ще малий (мала)», «Не заважай», «Наступного разу». Слід сказати: «Звичайно, можна!».
-
Насамперед подаруйте дитині фартушок. Обов'язково ошатний, ліпше з аплікацією на кулінарну тему. Забарвлення і фасон оберіть залежно від статі дитини. Фартух неодмінно має бути й у тата - не такий, як мамин, а «чоловічий».
-
У 3-4-річному віці дитина вже може починати набувати кулінарного досвіду. Першим кроком може стати приготування спільно з мамою печива. Замісіть разом з дитиною пісочне тісто. Відтак дайте їй шматочок і покажіть, як розкачати лист тіста качалкою, як вирізати з нього різні фігурки. Насправді у вашої дитини вже є певний досвід роботи з тістом, набутий у пісочниці. Тому вам буде нескладно пояснити їй аналогію. А переваги вона оцінить сама: адже пиріжки з піску не їдять. Із дріжджового тіста дитина може ліпити що завгодно - від безформного коржика до фігурок людей чи тварин. Навчіть її розплескувати долонею смужку тіста, з'єднувати в кільце, аби вийшов бублик, і вмочувати в цукор, насипаний у блюдце.
-
Справді відчутною допомога дитини може бути трохи згодом - у 4-7 років. Кожна господиня знає, що провести вечір на кухні після напруженого робочого дня, тоді як чоловік і діти відпочивають, - заняття не завжди радісне. Готувати всією сім'єю значно веселіше й швидше.
-
Уся робота з дитиною на кухні має відбуватися в кілька етапів:
- дивися, як роблю я;
- роби разом зі мною;
- роби при мені;
- зробиш - покличеш;
- роби сам.
-
Перебирайте разом крупу, вишукуючи чорні крупинки. Таке заняття, до того ж, має розвивальний вплив: удосконалюється дрібна моторика, рука вправляється для письма й малювання. Наступний етап - крупу необхідно промити, а потім залити окропом у певній пропорції. Так ви наочно поясните дитині основи математики, зокрема поняття пропорції. Наприклад, на 1 частину гречаної крупи необхідно 2 частини води, а на 1 частину рису - 3 частини води тощо.
-
Спробуйте зварити яйця. Попросіть дитину покласти в каструлю з холодною водою яйця, попередньо вимиті в теплій воді. Засічіть час залежно від бажаного результату - яйця некруті, в мішечок або круті. Можна увімкнути таймер, але ліпше, щоб дитина сама стежила за хвилинною стрілкою і вчилася правильно визначати час за годинником. Вона охоче обчистить яйця, але не забудьте перед цим потримати їх певний час у холодній воді, аби остудити.
-
Приготуйте салат. Якщо натерти на тертці сиру моркву дитині поки несила, то зі звареними морквиною, картоплиною чи яйцем вона напевне впорається без проблем, хоча, звісно, слід трохи повправлятися. Доручіть дитині покласти в салат сметану і розмішати ложкою або налити олію - тут потрібна спритність, щоб не вилити одразу півпляшки.
-
Покажіть, як готувати суп. У каструлі на електроплиті закипів зварений вами напередодні бульйон. Зніміть кришку і дайте дитині можливість обережно опустити в бульйон дрібно нарізані овочі та зелень. Тепер вона зможе пишатися тим, що сама варила суп.
-
Допомагати господині ліпити пельмені або вареники - справа, до якої заведено залучати навіть гостей. Навчіть дитину правильно тримати пельмень (вареник] у долоні і защипувати іншою рукою краї тіста. Це, як і перебирання крупи, дуже корисна вправа, адже розвиває дрібну моторику рук. Звісно, їй це вдасться не одразу, однак з часом ви зможете ліпити пельмені усією сім'єю.
-
Залучіть дитину до приготування оладків або млинців. Допоможіть їй збити яйця. Утворилося багато грудок? Перелийте тісто в іншу каструлю через друшляк. Рідка частина пройде одразу, а грудки можна протерти через отвори, роблячи кругові рухи ложкою. Тепер запропонуйте дитині перемішати масу - грудочки зникнуть.
-
Приготування м'ясної справи - це вже точно не гра. Лише уявіть, як дитина пишатиметься собою! У будь-який фарш (із м'яса, печінки тощо додайте яйце, борошно, сіль, перець, за потреби - цибулю ріпчасту. Тепер масу консистенції густої сметани ложкою викладайте на розігріту сковорідку, змащену олією.
-
Насамкінець, найголовніше - пам'ятайте про безпеку життєдіяльності дитини. Розкажіть їй «золоті» правила, яких слід дотримуватися під час приготування їжі. Не дозволяйте їй без вашого нагляду господарювати на кухні, особливо працювати біля електроплити та іншого електрообладнання.
Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 9 за 2016 рік
Категорія: