Цитрусові в раціоні дошкільників

 

Цитрусові  - це не лише лимони, апельсини, мандарини, грейп­фрути та лайми, які ми звикли бачити на полицях магазинів. у цієї різноколірної фруктової родини є багато гібридних видів. Дея­кі з них мають солодший м'якуш і тоншу шкірку.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Загалом у світі нараховують понад 60 видів цитрусових, але не всі з них використовують у їжу. Бергамот, наприклад, використовують як ароматизатор.

 

Хімічний склад та енергетична цінність

Хімічний склад цитрусових схожий. їхній м'якуш є джерелом білків, вуглеводів, органічних кислот, вітамінів, макро- та мікроеле­ментів. Вміст вуглеводів, зокрема фруктози, глюкози та сахарози, у плодах залежить від виду цитрусових. У апельсинах та мандаринах переважає сахароза, у лимонах їх кількість майже однакова. В апель­синах виявили також галактозу.

Цитрусові містять найбільшу кількість пектину серед усієї плодово-ягідної сировини. їхні харчові волокна на 60-70% склада­ються з пектину. У зрілих плодах цитрусових крохмаль майже від­сутній, оскільки під час дозрівання плодів він піддається фермента­тивному оцукрюванню і поступово зникає.

У більшості видів цитрусових серед органічних кислот домінує лимонна кислота. Вона сконцентрована у м'якуші плодів. У лимо­нах кількість лимонної кислоти становить до 8%. Значно менше її в апельсинах та мандаринах - 0,6-2%. На сьогодні в цитрусових вияв­лено 15 органічних кислот.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Завдяки високому вмісту органічних кислот цитрусові не містять нітратів.

Цитрусові містять вітаміни С, Е, Р, РР, групи В – В1 В2, В5, В6В9, а також такі вітаміноподібні речовини, як інозитол. Окрім того, апельсини та мандарини містять вітамін А. При цьому апельси­ни вирізняються вмістом вітаміну Н, а мандарини - вітаміну В4Зазвичай будь-який із перерахованих вітамінів має більшу кон­центрацію у шкірці, аніж у м'якуші.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У апельсинах інозитолу та вітаміну В5 удві­чі більше, вітаміну Е та вітаміну В1утричі більше, вітаміну РР у 5 разів більше, ніж у лимонах.

Вміст макро- та мікроелементів у всіх цитрусових майже одна­ковий. Вони містять, зокрема:

  • калій;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • натрій;
  • магній;
  • залізо;
  • цинк.

При цьому апельсини та лимони ви­різняються вмістом сірки, хлору, бору та фтору, а мандарини  селену. Серед усіх мінеральних речовин у цитрусових най­більше калію — 35-49%. Його концен­трація залежить від місця вирощування плодів.

До складу цитрусових входять ефірні олії, фітонциди, глікози­ди та похідні кумарину. Так, ефірні олії містяться переважно у шкірці плодів. Вона вкрита восковим нальотом, який складається з мірилового спирту, лінолевої, олеїнової, стеаринової і пальмітинової жир­них кислот. Цитрусові - низькокалорійний продукт харчування за­вдяки незначному вмісту опіків, жирів та вуглеводів.

 

Корисні властивості

Корисні властивості цитрусових зумовлені їхнім хімічним складом Завдяки вмісту вітаміну С вони сприяють зміцненню імунної системи дитини, а отже - захищають її від дії несприятливих чинників довкілля вірусних та бактеріальних інфекцій. Учені довели, що щоденне вживання склянки мандаринового соку натще захистить від гострих респіраторних вірусних інфекцій, а після важких інфекційних захворювань сприятиме відновленню імунної системи.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Не можна вживати свіжі апельсини та манда­рини або сік цих плодів натще тим, хто має підвищену кислот­ність шлункового соку.

Окрім того, цитрусові виводять з організму токсини, шла­ки та солі важких металів, очищують та відновлюють печінку. Саме тому лікарі рекомендують вживати їх після тривалого лікування ан­тибіотиками.

Лимони стимулюють вироблення шлункового соку та ензи­мів у шлунку, що сприяє засвоєнню організмом дитини кальцію й за­ліза. Також, незважаючи на значний вміст лимонної кислоти, лимо­ни рекомендують вживати для зниження кислотності шлункового соку.

Розведений водою сік лимона є чудовим антисептиком. Саме тому його використовують для дезінфекції ротової порожнини та ротоглотки в разі стоматитів, ангіни та фарингіту.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Лимонна кислота негативно впливає на емаль зубів.

Ефірну олію лимона використовують як засіб для дезінфекції приміщення завдяки значному вмісту фітонцидів. При цьому запах лимона сприятливо впливає на працездатність мозку дитини.

Свіжі апельсини або сік з них вживають натще для поліпшен­ня апетиту, активізації роботи шлунково-кишкового тракту. При цьому пектини, що містяться в апельсинах, потрапляючи до ниж­ніх відділів кишківника, знижують рН середовища та зменшують бродіння.

Лікарі-гастроентерологи рекомендують вживати кілька ски­бочок апельсина разом із жирною їжею. Адже апельсини стиму­люють виділення жовчі, а отже - сприяють ліпшому перетрав­люванню жирної їжі. Завдяки значному вмісту інозиту апельсини запобігають атеросклерозу та ожирінню печінки, поліпшуючи жи­ровий і холестериновий обміни. Ці цитрусові також розріджують кров.

Апельсини регулюють водно-сольовий баланс в організмі, зменшують набряки різного походження. Достатньо з'їдати один апельсин перед сном, аби вранці прокидатися без набряків і синців під очима.

Свіжий та тонізуючий аромат ефірної олії апельсинів значно поліпшить настрій дитини.

Мандарини, зокрема їхню шкірку, використовують у вигляді відварів та настоїв для лікування трахеїту, бронхіту та бронхіаль­ної астми. Адже вони містять значну кількість сенефрину - аміно­кислоти, що пом'якшує кашель, зменшує набряк дихальних шляхів і сприяє очищенню їх від слизу.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! За підвищеної температури тіла мандарино­вий сік втамує спрагу та зменшить біль у суглобах і кістках.

Вживання мандаринів поліпшує роботу шлунково-киш­кового тракту, зокрема у разі захворювань, що супроводжу­ються проносами, нормалізує випорожнення. Мандарино­вий сік є одним із природних засобів від гельмінтів. Окрім того, останні наукові дослідження в галузі гастроентеро­логії свідчать, що регулярне вживання мандаринів допо­магає відновити тканини печінки, пошкодженої внаслідок інфекційних захворювань.

У разі цукрового діабету рекомендують вживати відвар мандаринових шкірок, адже він сприяє зни­женню рівня цукру в крові. Завдяки антибакте­ріальній та протигрибковій дії фітонцидів плоди мандаринів і сік з них підтримують здоров'я сли­зової оболонки ротової порожнини та шкіри.

Вдихання випарів ефірної олії мандаринів, так само як і апельсинів, поліпшує настрій.

 

Норми споживання

Свіжі фрукти є незамінною складовою дитячого харчуван­ня, тому дитина має щодня отримувати їх у достатній кількості. При цьому відповідно до Інструкції з організації харчування в до­шкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністер­ства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298/227 (далі — Інструкція), кількість цитрусових у відсотковому співвідношенні відповідно до інших свіжих фруктів та ягід у раціоні дошкільників має становити 10%.

 

Пам'ятка для батьків "Обираємо цитрусові"

 

Купуйте лише непошкоджені фрукти. Цитрусові мають бути чистими, без видимого бруду чи ґрунту, а також без сторонньої вологи на поверхні шкірки. Плоди із тріщинами, коричне­вими плямами, пліснявою, ушкоджені шкідниками, морожені є непридатними для вживан­ня.

Принюхуйтеся до фруктів. їхній запах має бути приємно солодкуватим. Усі інші запахи свідчать про неправильне зберігання плодів.

Перевірте, аби плоди були пружними. Свіжі стиглі цитрусові швидко повертають форму після надавлювання на них.

Купуючи цитрусові, звертайте особливу увагу на колір їхньої шкірки. У мандаринів вона має бути однорідного якраво-помаранчевого кольору, з добре видимими порами, у апельси­нів - насиченого помаранчевого, без вм'ятин, у лимона — яскраво-жовтого.

Зверніть увагу на форму мандарина, аби визначити, наскільки він солодкий. Якщо форма кругла - мандарин солодкий, а якщо, навпаки, приплюснута - кислий. Окрім того, злегка стисніть шкірку мандарина: якщо він стиглий, то з'являться крапельки соку.

Товщина шкірки на смак апельсинів не впливає. Утім плоди із товстою шкіркою бувають сухими. Якщо в апельсина є так званий пупок, то всередині плоду буде ще один маленький апельсин, а сам фрукт точно буде солодким і соковитим.

Відрізнити товстошкірий лимон від тонкошкірого легко: товстошкірі мають досить пух­ку шкірку, а тонкошкірі - гладку.

Вимагайте у продавця карантинний сертифікат і висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, якщо у вас виникли сумніви щодо якості фруктів. Продавці повинні мати копії цих документів, завірені мокрими печатками підприємств оптової торгівлі.

Утримайтеся від купівлі цитрусових, якщо вони занадто дешеві. Це може свідчити про несвіжість фруктів або про їх контрабандне походження.

Не поспішайте споживати фрукти одразу після придбання, бо зовнішній вигляд може бути оманливим. Із метою збільшення строків їх зберігання плоди «купають» у розчині ди­фенілу - речовині з групи пестицидів. Саме з цієї причини перед вживанням цитрусові не­обхідно ошпарити окропом.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 12 за 2016 рік

Категорія: