Спеції для міцного здоров'я

 

Спеції мають не лише особливий смак та аромат, а й цілющі властивості. Адже містять вітаміни, макро- та мікроелементи, необхідні організму людини для повноцінної життєдіяльності Завжди тримайте спеції під рукою, аби додати їх до свої улюблених страв, отримуючи нові смакові поєднання і користь для організму.

 

Куркума. Це рослина сімейства імбирних, що має ледве помітний пряний смак і аромат. Вона виводить з організму шкідливі речовини та зміцнює іму­нітет, має протизапальну й жовчогінну дію. Також вживання цієї спеції акти­ візує корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту та нормалізує трав­лення.

Куркума надає стравам приємного золотистого кольору. Поєднуйте її із квасолею, сочевицею, рисом, додавайте до маринадів. Утім не передайте куті меду - це може лише погіршити смак страви.   

 

Перець чилі. Його вживання знижує ризик розвитку раку шлунково-кишко­вого тракту й шкіри, нормалізує сон, сприяє виробленню в організмі ендорфінів - гормонів, що вгамовують біль та знімають стрес. Ароматичні речовини, що містяться у цій спеції стимулюють кровообіг у головному мозку, запобіга­ючи розвитку атеросклерозу. Перець чилі дуже пекучий, тому, додаючи його до страви, будьте обережні.

 

Мускатний горіх. Ця спеція - плід вічнозеленої рослини з теплим пряним ароматом. Як стимулювальний засіб мускатний горіх допомагає відновлюва­ти епітеліальні тканини, тому його використовують для лікування виразки шлунку та дванадцятипалої кишки. Речовини, що містяться в цій спеції, полег­шують передменструальний біль у жінок та живлять клітини головного мозку. Зазвичай мускатний горіх використовують під час приготування м'ясних страв та десертів. Цілий горіх, натертий на дрібній тертці, значно ароматні­ший за готовий порошок.

 

Кориця. Як спецію використовують кору пагонів цинамону - рослини із ро­дини лаврових. Щоденне вживання чайної ложки кориці дасть змогу знизити вміст цукру і рівень холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск. Дода­вайте корицю до десертів, кави, чаю, фруктових салатів, солодких каш. Поро­шок швидко втрачає аромат, натомість смак паличок стійкіший, але їх склад­но подрібнювати.

 

Шавлія. Це багаторічний напівчагарник з тонким ароматом. Шавлія змен­шує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, нормалізує артеріальний тиск та рівень холестерину в крові. Свіже й сушене листя додавайте до сала­тів, курячого бульйону, овочевих і рибних страв, м'ясного фаршу.

 

Часник. Завдяки вмісту фітонцидів ця спеція зміцнює імунітет та дає змогу знизити ризик розвитку раку. Окрім того, часник стимулює імунітет, зміцнює та тонізує організм. Тому, готуючи перші страви, овочеві салати та запікан­ки, м'ясо, не забудьте додати зубчик часнику. Не кладіть його лише до рибних страв.

 

Імбир. Виводить з організму шкідливі речовини, стимулює травлення та по­ліпшує апетит. Має протизапальну дію, тож його використовують для ліку­вання захворювань ротової порожнини. Імбир - спеція для приготування будь-яких страв - перших та других, десертів та напоїв. Додавайте імбир на початку приготування страви, її смак та аромат будуть значно сильнішими.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу» № 5 за 2016 рік   

 

Категорія: