Сухофрукти в раціоні дитини

 

 Сухофрукти здавна були джерелом вітамінів. Ще в кам'яному віці люди, які займалися збиральництвом, помітили, що висушені плоди можна зберігати значно довше за свіжі. Пізніше сухофрукти по­чали використовувати для задоволення потреби людини в їжі під час далеких подорожей морем. Тривалий час їх вважали лише східними ласощами, а також призначали як лікарський засіб. Однак нині сухоф­рукти набули широкої популярності в усьому світі. їх використовують під час приготування різних страв або ж просто ласують ними.

Висушують навіть екзотичні фрукти та ягоди - диню та персики, аличу та хурму, фініки тощо. Утім найуживанішими, зокрема й у до­шкільних навчальних закладах, є такі види сухофруктів, як:

  • яблука сушені;
  • груші сушені;
  • чорнослив;
  • родзинки (світлі й темні);
  • курага.

 

Фрукти під час висушування не втрачають корисних хімічних речовин. Як не дивно, але навіть сушені яблука містять доволі бага­то води. До складу сухофруктів входить значна кількість рослинної клітковини та пектинів. Це робить їх, з одного боку, корисними для шлунково-кишкового тракту, а з другого — накладає обмеження на їхню кількість у раціоні дитини. Як і свіжі фрукти, сухофрукти містять глюкозу та фруктозу, що є універсальним джерелом енергії для забез­печення метаболічних процесів в організмі дитини. Під час висушу­вання свіжих плодів вміст глюкози і фруктози в них збільшується. Зо­крема, у родзинках цукрів у 8 разів більше, ніж у свіжому винограді.

Сухофрукти унікальні за вмістом вітамінів, макро- та мікроеле­ментів. Так, яблука сушені містять вітаміни К, Е, С, групи В, макро- та мікроелементи — кальцій, магній, натрій, калій, залізо, цинк, селен, мідь, марганець. До речі, кількість йоду в яблуках сушених значно більша ніж у свіжих бананах або апельсинах. До складу цих сухофрук­тів входить бромелайн - фермент, що сприяє розщепленню жирів. Ще вони містять фітонциди, катехіни, флавоноїди, ефірні олії.

Груші сушені — джерело вітамінів А, Вр В2, Е, Р, РР, (3-каротину, а також макро- та мікроелементів — калію, кальцію, заліза, марган­цю, кобальту, міді, молібдену. Є в сушених грушах крохмаль, який дуже швидко розщеплюється, дубильні речовини, зокрема таніни, ферменти, катехіни, азотисті речовини, поліфеноли. Порівняно із су­шеними яблуками, сушені груші містять менше цукрів, але здаються солодшими завдяки незначній кількості органічних кислот.

У чорносливі є провітаміни А, гру­пи В, С, Е, РР, такі макро- та мікроеле­менти, як калій, кальцій, магній, фосфор, залізо. За вмістом калію чорнослив у півтора рази перевершує банан. З органічних кислот найбільше містить яблучної, лимонної, щавлевої і саліцилової кис­лот, що підтримують кислотно-лужний баланс в організмі. Ще до складу чорносливу входять азот та дубильні речовини.

Правильно висушені родзинки зберігають до 80% усіх вітамі­нів і 100% макро- та мікроелементів, що містить стиглий виноград. Зокрема, це вітаміни В1 В2, В5, РР, а також калій, кальцій, магній, фос­фор, залізо та бор. Окрім того, в родзинках є білки та жири, зола, фе­нольні сполуки, аргінін, органічні кислоти — винна і олеанолова.

Курага містить В-каротин, що надає їй помаранчевого кольору, С, РР, В5. Особливо цінна її складова — такі макро- та мікроелементи, як калій, магній, кальцій, залізо, мідь та фосфор. У сушених плодах їх навіть більше ніж у свіжих. Також курага містить золу, азотисті речо­вини, крохмаль, органічні кислоти — лимонну та саліцилову.

Сухофрукти використовують у дієтичному харчуванні, помил­ково вважаючи, що вони низькокалорійні. Однак у сухофруктах біль­ше калорій на одиницю маси, ніж у свіжих плодах. Так, чорнослив та груші сушені — одні з найкалорійніших сухофруктів (табя. 1).

Корисні властивості

Корисні властивості сухофруктів обумовлені їхнім багатим хі­мічним складом. Завдяки значному вмісту рослинної клітковини та пектинів сухофрукти нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, посилюючи перистальтику кишківника. Сухофрукти містять сприятливе для організму дитини поєднання вітамінів групи В, ка­лію та магнію. Ці речовини зміцнюють серцевий м'яз та нервову систему дитини, поліпшують її сон, підвищують рівень гемоглобіну в крові. Окрім того, калій стимулює роботу нирок, посилюючи виве­дення шкідливих речовин з організму.

Сухофрукти поліпшують показники крові в дітей з анемією. І все завдяки залізу, яке містять у значній кількості. Якщо дитина швидко стомлюється, втратила апетит, у неї часті запаморочення, прискорене серцебиття та погано загоюються рани, з'явилися заїди, неодмінно слід включити сухофрукти до її раціону. Розглянемо де­тальніше корисні властивості кожного виду сухофруктів.

Яблука сушені рекомендують вживати замість свіжих дітям із гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку та дискі-незією жовчовивідних шляхів*. І це саме завдяки меншому вмісту в них органічних кислот. Цей вид сухофруктів корисно вживати та­кож для профілактики захворювань щитоподібної залози, зокре­ма її збільшення.

Яблука сушені поліпшують роботу мозку, тому їх слід вклю­чати до раціону дітей за значного розумового навантаження. Від ін­фекційних захворювань та застуди захистять природні фітонциди цих сухофруктів.

Відвар із сушених груш втамовує спрагу, полегшує кашель за захворювань дихальних шляхів і знижує температуру тіла в разі ли­хоманки. Як свіжа, так і сушена груша - природний антибіотик. Завдяки вмісту арбутину та поліфенолів, ці сухофрукти знищують вірус грипу, стрептококи та стафілококи, що зумовлюють запалення ротоглотки, нирок і сечового міхура.

Чорнослив  є одним з найбезпечніших сечогінних і жовчогінних засобів. Така його дія сприяє м'якому очищенню організму дитини від баластних речовин та токсинів. Окрім того, вживання чорносли­ву омолоджує організм та є засобом профілактики онкологічних за­хворювань.

Родзинки є потужним антиоксидантом. Така їхня дія зумовле­на вмістом фенолів. Ці сухофрукти необхідно вживати для профілак­тики дегенеративних змін макули очей та збереження зору. Окрім того, завдяки значній кількості бору родзинки сприяють зміцнен­ню кісткової тканини, а отже, дають змогу запобігти остеопорозу. Бор — рідкісний мікроелемент, саме він сприяє засвоєнню кальцію організмом дитини.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Темні родзинки корисніші, ніж світлі, так само як і свіжий виноград.

Курагу рекомендують їсти для профілактики вимивання ка­лію з організму під час вживання сечогінних лікарських препаратів, р-каротин, що міститься в куразі, необхідний для профілактики за­хворювань органів зору. Утім він не засвоюється організмом дити­ни у разі захворювань щитоподібної залози. Це треба враховувати, включаючи цей сухофрукт до раціону.

 

Пам'ятка для батьків

 

Обираємо сухофрукти

 

  • Не купуйте дуже м'яку та яскраву курагу. Якщо вона має яскраво-помаранчевий колір, це свідчить про те, що для надання привабливого вигляду, а також запобігання псуван­ню її обробили сірчистим газом і змастили рослинною олією. Ліпше обрати сіруваті плоди середньої жорсткості.

 

  • Не купуйте майже прозорі родзинки. Адже їхня прозорість свідчить про те, що їх також обробляли сірчистим газом та олією.

 

  • Не обирайте чорнослив кавового відтінку. Яким привабливим не здавався б вам такий чорнослив — цей колір не властивий сушеним сливам. Аби вони набули кавового від­тінку, їх замочують в олії або розчині перманганату калію, обдають окропом.

 

  • Перш ніж придбати сухофрукти, візьміть їх у руку. Сухофрукт має бути пружним і елас­тичним, а не сухим. Надмірна сухість сухофрукта свідчить про те, що його неправильно сушили, а м'якість - що його неправильно зберігають.

 

  • Принюхайтеся до плодів. Якщо відчули якийсь дивний запах - це ознака того, що су­хофрукти неякісні.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу» № 6 за 2016 рік   

 

 

 

 

 

 

Категорія: