Поради щодо харчування дитини вдома у вихідні дні
- Пам'ятайте, що діти мають їсти чотири-п'ять разів на день із перервою в 3-4 год. Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи, а також вітаміни.
- Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б.
- Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі.
- Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
- Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву.
- Навчіть дитину їсти м'ясо та рибу разом із гарніром.
- Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам'ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
- Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
- Дотримуйтеся таких орієнтовних об'ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
Страви |
Об'єм, г |
Страви |
Об'єм, г |
м'ясні або рибні страви |
70-100 |
фрукти,соки |
80-100 |
гарніри |
120-130 |
каші, овочеві страви |
180-200 |
салати |
40-50 |
супи, борщі, бульйони |
150-200 |
чай, молоко, какао, кефір |
150-180 |
хліб житній (на день) |
50-60 |
компоти, киселі |
120-180 |
хліб пшеничний (на день) |
100-110 |
Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 11 за 2014 рік