Рекомендації щодо профілактики утворення цвілі в помешканні та на продуктах харчування

 

 

  • Обробіть під час ремонту стіни помешкання антисептичною ґрунтовкою. Окрім того, для бу­дівництва або оздоблення приміщень використовуйте лише сухе, чисте та оброблене анти­септиками дерево.
  • Регулярно провітрюйте помешкання. Провітрювання має бути наскрізним, а не обмежувати­ся відкриванням кватирки. За холодної та сирої погоди воно має бути нетривалим.
  • Частіше провітрюйте ванну кімнату й туалет. Після відвідування ванної кімнати залишайте двері напіввідкритими, аби вивітрювалася пара.
  • Забезпечте гідроізоляцію помешкання.
  • Протирайте вологі стіни помешкання сухою ганчіркою.
  • Тримайте небагато кімнатних рослин, адже вони підвищують вологість повітря в примі­щенні.
  • Стежте за землею у квіткових горщиках. Цвіль доволі часто утворюється саме в них.
  • Забезпечте якісне постійне опалення помешкання в зимово-осінній період. Його не варто вимикати уночі, адже розмноження цвілі відбувається саме тоді, коли помешкання охоло­джується.
  • Ховайте до шафи лише добре просушений одяг.
  • Не ставте меблі впритул до стіни, інакше на ній може з'явитися конденсат і, як наслідок, — цвіль.
  • Витирайте все насухо під час прибирання помешкання.
  • Простеліть на підлогу балкона щільне епоксидне або поліуретанове покриття.
  • Сушіть випрані речі на балконі.
  • Відремонтуйте несправні крани у ванній кімнаті та на кухні.
  • Очищуйте фільтри кондиціонерів, адже в них також виникає та розмножується цвіль.
  • Викладайте продукти харчування, що швидко псуються, із консервних банок в чисті кон­тейнери та одразу ставте їх у холодильник.
  • Не залишайте продукти харчування, що швидко псуються, поза холодильником більше ніж на дві години.
  • Зберігайте залишки їжі не більше ніж три-чотири дні, аби цвіль не встигла вирости. Не купуйте багато продуктів харчування та не зберігайте їх занадто довго.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 5 за 2015 рік   

Категорія: