Поради батькам

 

Як вживати фреш

 

  • Фреш, або свіжовіджатий сік, — це напій здоров'я. На відміну від соків про­мислового виробництва, в ньому більше вітамінів, макро- та мікроелементів. Адже його не оброблюють термічно та не очищують. Окрім того, фреш не містить кон­сервантів.

 

  • Дітям віком до трьох років готуйте однокомпонентні фреші. Обов'язково розводь­те їх негазованою питною або негазованою мінеральною водою у пропорції 1:1. Пити такий сік можна не частіше одного разу на день і не більше ЗО мл.

 

  • Дітям старше трьох років поступово вводьте в раціон змішані фреші. Дітям такого віку можна пити свіжовіджатий сік двічі на день і не більше 30-50 мл за один раз.

 

  • Не змішуйте для фрешу фрукти з овочами чи ягодами, оскільки організму дитини складно впоратися з такою сумішшю. Для засвоєння фруктів і овочів він викорис­товує різні шлункові ферменти. Якщо ви змішуєте фреші, то дійте за принципом «жовте — із жовтим», «зелене — із зеленим», «червоне — із червоним».

 

  • Вживайте напій за 30-40 хв. до сніданку або в перервах між прийомами їжі. За­уважте, корисні речовини у фреші містяться лише протягом 20 хв. після приго­тування. Потім під впливом світла й кисню вони руйнуються. Буряковий сік від­стоюйте 2 год. перед вживанням.

 

  • Не давайте дитині фреш, особливо фруктовий, на десерт. Натуральний сік, який у ньому міститься, лише посилює бродіння їжі в кишківнику.

 

  • Привчайте дитину пити фреш через трубочку, відтак після вживання — полоскати ротову порожнину кип'яченою водою. Фрукти та ягоди містять органічні кислоти, що пошкоджують зубну емаль і спричиняють розвиток карієсу.

 

  • Не давайте дітям віком до семи років нерозведені яблучний, грейпфрутовий чи гранатовий фреші. У морквяний сік обов'язково додавайте трохи оливкової або ін­шої рослинної олії чи вершків, аби засвоївся вітамін А.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 7 за 2017 рік

Категорія: