Денний сон дошкільників: що це і з чим його "їсти"

 

Спати дітям вдень чи ні? Дорослі без вагань скажуть: «Так, спати!» А діти навряд чи із ними погодяться. Дізнайтеся з публікації, навіщо потрібен денний сон дошкільникам і скільки він має триватиСпати дітям вдень чи ні? Дорослі без вагань скажуть: «Так, спати!» А діти навряд чи із ними погодяться. Дізнайтеся з публікації, навіщо потрібен денний сон дошкільникам і скільки він має тривати

 

Якщо вдома дошкільник не спить вдень чи робить це не в той час, що і в дитячому садку, проблеми під час тихої години неминучі. Батьки виправдовуються, що змусити дитину спати вдень - немож­ливо. Це не так. Якщо проявити трохи наполегливості, денний сон налагодиться навіть у дітей, які від нього відвикли.

Навіщо потрібний

Чимало батьків нехтують денним сном дитини. У них завжди напоготові стандартна відмовка: «А нам лікар-педіатр нічого про це не говорив» або «Дитина вже доросла, їй це не потрібно». Що такі дії батьків зазвичай спричиняють? До шести років у багатьох дітей у тій чи тій формі розвивається невротичний стан, з’являються маніпулятивні й істеричні прояви. Саме тому важливо пояснити бать­кам, яку роль відіграє денний сон у житті дитини. Насамперед він необхідний для того, щоб дитина...

...була здоровою. Добові біоритми сну й неспання визначають усі ритмічні процеси дитячого організму - від річних і багаторічних ци­клів росту до мікроритмів, що діють на клітинному рівні й тривають мілісекунди. Коли дорослі позбавляють дитину сну, вони провокують у неї десинхроноз - розлади біоритмів. Серед негативних наслідків десинхронозу:

  • підвищена збудливість і втомлюваність;
  • затримка нервово-психічного і фізичного розвитку;
  • затримка росту;
  • ослаблення імунітету, схильність до частих ГРВІ та дитя­чих інфекцій.

...розвивалася. Денний сон дає змогу ліпше засвоювати нові знання, зокрема, ті, що дошкільники отримують у дитячому садку.

За допомогою електроенцифалографії учені дослідили біоелек­тричну активність дитячого мозку - рух нервових імпульсів по аксо­нах, тобто відростках нейронів. Дослідники виявили, що вві сні елек­троенцефалограми немовляти і дорослого майже не відрізняються. А от дозрівання електроенцефалограми, що типова для неспання. триває до 12—18-річного віку. Це означає, що активність дитячого мозку вві сні переважає за якістю його роботу наяву.

По суті, мозок не спить ні вдень, ні вночі — він переми­кається зі сприйняття інформації на режим її переробки і за­своєння. Що молодша дитина, то більше вона повинна знати і запам’ятовувати, і відповідно, потребує більше денних «пауз» і довшої тривалості сну.

...міцно спала вночі. Цей аргумент дивує батьків. Утім, дити­на, яка не спала вдень, зазвичай перезбуджується до вечора. Відтак не може заснути, навіть якщо хоче. У такий спосіб перевантажений денними враженнями й інформацією мозок дитини сигналізує про труднощі з їх переробкою та засвоєнням. Звідси — підвищена три­вожність, нічні страхи і жахіття.

Відмова від денного сну — симптом багатьох захворювань, зо­крема синдрому дефідїггу уваги з гіперактивністю (СДУГ). Діти, які не сплять удень потребують консультації лікаря-невролога.

...зміцнила нервову систему. Міські діти потребують більше часу для денного сну Адже їхню нервову систему виснажує шум ав­томобілів, стрімкий ритм життя й агресивне зорове середовище — сірі «коробки багатоповерхівок, прямі лінії та кути, відсутність природних пейзаж: = Тож денний сон дає змогу мінімізувати вплив на дитячий організм стресогенних чинників і несприятливої еко­логії. Коли дитина спить, її мозок продукує спеціальні захисні біл­ки, завдяки яким нервова система адаптується до підвищених на­вантажень.

Скільки має тривати

Важливо пере?: знати батьків не змінювати режим сну та не­спання дитин:: зижідні, під час відпусток або її тривалої відсутності в дитячому садку. Окрім цього, батьки мають пам’ятати: що менша дитина, то довше вона має спати.

Сон доросте: людини — монофазний. Це означає, що їй достатньо лише одноразоЕлз відпочинку вночі. Дитячий сон за своєю при­родою — пол:фаз:-:ий. Число фаз, тобто періодів сну протягом доби, скорочується в упру того, як росте дитина [Таблиця].

 

Вік

Тривалість сну

Кількість періодів денного сну

за добу, год

вдень, год

Перший місяць

19-20

13-14

4-11

1-2 місяці

18-20

12-13

5-6

3-4 місяці

18-19

10-11

4-5

5-6 місяців

16-17

8-9

4-5

7-9 місяців

15-16

7-8

4

 

Вік

Тривалість сну

Кількість періодів денного сну

за добу, год

вдень, год

10—12 місяців

14-15

5-6

3

1-1,5 року

14-14,5

4,5-5

2

1,5-2,5 років

13-14

3,5-4

1

2,5-3,5 років

12,5-13

2,5-3

1

4-6 років

12-12,5

2-2,5

1

 

 

До монофазного, тобто лише нічного, сну дитяча нервова сис­тема перебудовується лише до семирічного віку. Приховані еле­менти поліфазності зберігаються в багатьох дітей до восьми - дев’ятирічного віку. Наприклад, під час захворювань чи перевтоми такі діти повертаються до денного сну.

Як підготуватися

Дошкільник може безперервно бути на ногах п’ять із полови­ною - шість годин. Якщо діти перебувають у групі більше п’яти го­дин, їх потрібно покласти спати вдень на дві — три години.

Перед сном не варто проводити з дітьми загартовувальні про­цедури, рухливі та емоційні ігри. Усе це збуджує дітей, заважає їм за­снути. Не можна сварити, а тим паче карати вихованця, який поле­жав 15-20 хв і не заснув. Дитині раннього віку потрібна година на засинання, а дошкільнику - пів години.

Навіть якщо дитині через певні причини не вдається заснути, перебування в ліжку вдень все одно йде їй на користь, адже вона у будь-якому разі відпочиває. Головне, щоб дитина, яка не спить, не заважала іншим. Для цього варто заздалегідь обговорити правила.

Не можеш заснути - полеж тихенько, обійми ведмедика, подиви­ся книжку або порахуй слоненят.

Деякі діти не сплять удень, тому що не хочуть бути «як малень­кі». Ліпший спосіб для вихователя переконати їх - удати, що також відпочиває. Побачивши, що доросла людина заплющила очі, діти швидко заспокоюються.

 

 

 

Матеріали використанні зі спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" №3 березень 2020р

Категорія: