Порада батькам "Аби дитина не плакала"

 

Дитина плакатиме! Це найбільший страх для батьків. Як реагувати на поведінку плаксіїв та полегшити розставання з дитиною, коли залишаєте її у садочку?

 

Реагуйте спокійно і впевнено. Навіть якщо у цей момент ваше серце кра­ється - зберігайте спокій та не показуйте дитині власних хвилювань.

Не говоріть голосніше, ніж дитина, та не пояснюйте їй щоразу - «Мама повернеться за дві години/п'ять хвилин». Не вживайте слів на кшталт «за­раз», «сьогодні» тощо. Малюки не орієнтуються у часі, тому говоріть кон­кретно: «Я прийду за тобою ще до обіду», «Я заберу тебе з прогулянки». Так дитина зможе зрозуміти вас.

Не робіть прощання тривалим - не обіймайте чи не вмовляйте дитину довго, коли вона сильно плаче. Пам'ятайте, що довше прощання, то гірше дитина звикає до того, що Ви маєте йти.

Вигадайте ритуал прощання - два поцілунки у щічки, два рукостискан­ня, плескання у долоні. Все залежить від фантазії - Вашої та дитини. Риту­ал прощання має бути швидким з дотиками, обіймами тощо.

 

Дотримуйтесь алгоритму дій:

  • прийдіть до садочка;
  • перевдягніть дитину;
  • виконайте ритуал прощання;
  • передайте дитину вихователеві;
  • ідіть.

 

Виконуйте обіцяне: «Я пообіцяла (-в), і прийшла (-в)» та наголошуйте на цьому, коли забираєте дитину із садочка.

Запитуйте у дитини, як минув її день у садочку. Якщо вона не відпові­дає - не наполягайте, адже спершу ця тема може бути ненависною для дитини. Коли малюк чимось зацікавиться в садочку, він сам залюбки усе розповідатиме вам.

Закріплюйте у дитини думку про те, що вона вже доросла, і садок для неї - як винагорода. Поясніть дитині, що у садочку весело й там вона зна­йде багато друзів. Тож їй сподобається ходити в садочок.

 

Усі поради мають рекомендаційний характер. Ви як батьки ліпше знаєте власну дитину, тож саме Ви знаєте, що насправді полегшить її адаптацію до дитячого садка. А якщо маєте страхи чи сумніви - порадьтеся з працівниками дитячого садка. Ми радо допоможемо!

 

Бажаємо успіху всім нам!