Виставка «Оберіг для бійців»

                                       

Наш оберіг ішов із землі,

                                       Коли нас скіфами ще звали.

                                         І  талісман той берегли,

                                        І щастя в доленці шукали.

                                             Або коли була війна,

                                 І ворог йшов на схил Дніпровий,

                                            Чи то котилася чума,

                                Чи хтось був дуже тяжко хворий...

                                                     О. Онищенко

 

     Без верби на покуті та хрещеної ікони, без пучечка зілля, старої підкови та вишитого рушника наші пращури не уявляли свого життя. Ці речі супроводжували їх від першого крику до останнього подиху, уособлювали добро й силу, захищали від всіляких негараздів. Вони були не лише корисними, їх наділяли магічними властивостями і свято вірили в їхню надприродну  таємничу силу. Такі магічні речі існували і існують у культурній традиції кожного народу і називаються оберегами.

     Оберегами прийнято називати магічні засоби, які охороняють людину та її найближче довкілля від усілякої небезпеки: нечистої сили, чарів хвороб, хижого звіра тощо. 

     Суть оберегу в тому, щоб створити магічну перешкоду між об'єктом, який перебуває під опікою, і навислою загрозою, чудодійним чином сховати, заступити людину чи річ, зробити її невидимою, нейтралізувати згубну силу або знищити її, відігнати небезпеку наділити опікуваний об'єкт захисними властивостями і здатністю протистояти злу.

     У жовтні місяці  в КЗ ЦРД «Гармонія» проходила виставка «Оберіг для бійців», яка мала на меті залучити дітей до створення оберегів для українських військових, які захищають наш мир і спокій.

     Маленькі рученята старанно плели обереги та малювали малюнки, виводячи слова підтримки та вдячності, бо у свої дитячі роки вже розуміють: на війні бійцям потрібна підтримка.

     Координатор  акції «Мирне небо» соціальний педагог Кісенко Ю.В. передала організатору акції Пелюху О.О. створені дітьми обереги. Він пообіцяв доставити їх у зону АТО.

     Нещодавно з’явилася інформація, що один із оберегів, а саме ікона Божої Матері, яку створила вихователь Кулик О.І., потрапила у частину де служить її син. І коли бійцям роздавали обереги, ікона, яку вишила мати, потрапила до її сина. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Нехай чисті дитячі мрії та побажання збережуть українських воїнів-патріотів у лиху годину, а обереги, виготовлені дитячими рученятами, зігріють серця та душі наших захисників. Слава Україні!

Категорія: