День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

 

 

22 червня – День скорботи

і вшанування пам’яті  жертв війни в Україні

 

 

 

 

 

      Згідно з указом Президента України Леоніда Кучми  від 17 листопада 2000 року, з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Другої світової  війни, їх подвигу та жертовності, на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…», 22 червня український народ відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.  

        Друга світова війна горем і болем увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Українське населення перенесло спалення сіл і цілих міст, голокост, голод, розстріли мирного населення.

       За даними українських істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять від  8 до 10 млн. осіб, загальні демографічні – понад 13 млн. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації.

       Люди гинули на фронті, вмирали від голоду в тилу, були вивезені до Німеччини або на територію Росії. Страждали українці не тільки на передовій - в зруйнованих селах і містах залишалися жінки з дітьми, молоді дівчата, немічні бабусі, які змушені були самостійно справлятися з усіма тяготами і страшними наслідками окупації ворогом рідної землі.

      Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в тій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Ми вшановуємо фронтовиків, вдів і дітей війни, усіх тих, хто день за днем наближав Перемогу.

   Сьогодні, потерпаючи від кривавої російської агресії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

     У цей день необхідно поставити свічку за всіх тих дочок і синів України, які загинули заради свободи і незалежності нашої держави.

 

         Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!