Доброчинна акція в «Гармонії»

   

   У дошкільному віці формуються базові якості особистості: чуйність, турботливість, чесність, любов та повага до людей, працьовитість, які забезпечують моральний розвиток дитини як особистості. Природа є могутнім виховним чинником у формуванні дитини. Спілкування з природою дає  радість і насолоду, викликає любов до рідного краю, до життя. Важливо навчити дітей берегти природу, піклуватися про пташок, тварин. А для цього дорослий обов’язково має спиратися на емоційний стан дитини, залучати до активної діяльності. Базовим компонентом дошкільної освіти передбачено початкову екологічну освіту дітей. Тому педагоги «Гармонії» з раннього віку знайомлять дітей з явищами природи та сезонними змінами в житті людей, тварин і рослин.  

 

 

 

У рамках проведення зимового  екологічного тижня «ПІКЛУЄМОСЯ ПРО ВСІХ» вихованці  «Гармонії» долучилися до цієї важливої події. Педагоги з дітьми та  батьками активно взялися за рятувальну місію - виготовили й розвісили у дворі садочка велику кількість  годівниць для пернатих друзів. Малята взяли  під опіку місцевих птахів і так допомагають їм пережити зиму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дорослі та діти виготовили найрізноманітніші «пташині їдальні».  Для цього використали дерево, пластик, пляшки, картон, нитки тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наші юні винахідники з середньої групи №6 (вихователі Ілющенко Ілона Сергіївна та Юраш Ганна Юріївна) створили  справжнє «кафе» для пташок, підготували «пташині ласощі» – фігурне печиво з різноманітного насіння. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До створення годівничок всі  підійшли з фантазією, аби годівнички не лише допомагали пташкам, але й стали прикрасою двору.  Родина вихованців старшої групи №2  Осипенка Єгора, різновікової групи №10 Заворотньої Катерини, логопедичої групи №19 Шеремета Матвія, другої групи раннього віку №11 Рябця Євгенія, середньої групи №23 Хромишин  Софії,  різновікової групи №15 Чернухи Олени, другої молодшої групи №22 Васильчук Марії проявили особливу креативність та зацікавленість у виготовленні годівничок. Пташки зграйками злітаються до казкових будиночків та активно ласують гостинцями. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час прогулянок  малята наповнюють годівниці їжею, насипають зерна, крихти хліба, несолоне сало для синичок. Це дуже важливо для малечі, адже вони спостерігають за птахами, вивчають їх та вчаться турбуватися про них. Найчастіше до їхніх годівниць прилітають синички, горобці, голуби, ворони, сойки. Інколи дітлахам вдається побачити сорок, дятлів та навіть сичів. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу картинки годування пташок        

Не нашкодь!    

Чим годувати пташок

Птахи взимку бояться не холоду, а голоду. Тих запасів, що були зроблені восени, не вистачає. Тому і гинуть птахи у сильні морози. В наших силах, друзі, врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і всю зиму підгодовувати їх.

 

 

 

Про корм потрібно потурбуватися ще влітку.

У серпні – вересні зв’яжіть снопики чортополоху, кінського щавлю, кропиви, лободи. Їх краще зберігати у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг, поряд з годівничкою.

Синиці легко впораються і з твердою шкаралупою насіння кавуна, дині, гарбуза, кабачка. Це насіння потрібно промити теплою водою та висушити.

Жирне насіння соняшника можна також ввіткнути поряд з годівничкою Якщо немає вівса та проса, птахів можна годувати вівсянкою та пшоном.

Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими.

У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах. Сухі комахи взимку – це свято для багатьох птахів.

Більшість відходів зі столу врятують життя не одному птаху: недоїдена каша, картопля, крихти білого хліба, ягоди з компоту, крихти сиру тощо.

Залюбки птахи будуть клювати і шматочки жиру, маргарину, сала. Потрібно тільки пам’ятати, що вони повинні бути несолоні, тому щоб сіль для птахів – отрута.

Чим годувати птахів взимку:

  • насіння соняшника (не смажене) дуже люблять снігурі та синиці, добре ледь-ледь розчавити насіння пляшкою чи качалкою;
  • коноплю люблять усі зерноїдні птахи;
  • овес – на виправдання своєї назви їдять вівсянки та ще чубаті жайворонки (посмітюхи) й польові горобці;
  • просто, пшоно – найулюбленіша їжа ти же вівсянок і жайворонків, крім того, просо їдять куріпки, синиці та горобці;
  • гарбузове насіння (лише сире) гарно потішить Вас, оскільки дасть змогу побачити, як синиці, притиснувши лапкою насінину, діловито продзьобують у ній дірочку, стурбовано озираючись на всі боки;
  • насіння дині не залишить байдужою жодну пташку;
  • крихти сухого білого хліба (чорний хліб шкідливий для всього птаства) – чудовий корм для багатьох птахів;
  • горобина і бузина, зібрані в кетяги й розвішані на деревах – найліпший подарунок дроздам;
  • насіння ясеня (схожі на зв’язки ключів крилатки) – улюблений корм снігурів;
  • насіння бур’янів (лобода, кропива, лопух, кінський щавель) – це найдешевший і дуже корисний корм для зерноїдних птахів.                                                                                                                    

         

 

Картинки по запросу картинки чорний хліб                                                             

Пам′ятай:                                                                                

Чорним  хлібом, бо він набухає у зобиках птахів і може викликати їх загибель;

 

 

 

 

 

Картинки по запросу картинки сухарики чипсиПтахів не можна годувати:

Солоними горішками, чіпсами, коксовою стружкою, сухариками – у природі такої їжі не існує  і для птахів вона шкідлива

 

Категорія: