що таке думскролінг та як його позбутись

 

«Читаю новини 24/7»: що таке думскролінг та як його позбутись

 

«Сидіти в новинах» 24/7, коли у країні панує війна, стало звичкою для багатьох українців. Ми хочемо бути пильними, бути в курсі новин, прагнемо знати, чого чекати принаймні наступні кілька годин. Емоції, які ми здобуваємо у процесі гортання стрічки новин, найрізноманітніші: біль, ненависть, туга, агресія, трохи радощів від наших перемог, апатія. 

Процес поглинання великої кількості новин має назву «думскролінг». Розбираємо поняття більш детально та шукаємо шляхи, як не завдати шкоди власному здоров’ю, споживаючи інформацію.

 

Що таке думскролінг та які форми він має

Думскролінг або думсерфінг (doomscrolling англ де doom – злий рок; scrolling – гортання) – це акт споживання великої кількості негативних новин в Інтернеті за короткий проміжок часу. Простіше кажучи, це новинозалежність. Експерти з питань психічного здоров’я вважають, що така практика може завдати шкоди психічному здоров’ю людини. 

Глобально в Україні перші ознаки думскролінгу з’явились у 2020 році, коли панувала епідемія коронавірусу. Люди скролили новини, аби знати про статистику захворювання, обмеження та локдауни. Тоді вже до багатьох стало приходити розуміння щодо шкідливості хаотичного поглинання новин: збільшення тривожності, хвилювання, почуття дискомфорту, як наслідок – виникнення серцевих та гіпертонічних хвороб.

Війна принесла з собою другу хвилю думскролінгу: люди опинились у жахливих умовах, відчувають страх за себе та близьких, розгубленість, тривогу.  Досі ми не знали, які будуть наші реакції та фізичні відчуття на страшні події, що відбуваються з нашим народом.

Невизначеність, нерозуміння подальшої ситуації, разом з закладеною у мізках фразою «обізнаний, значить озброєний» – головні причини, які штовхають нас до думскролінгу. Ми прагнемо знайти нові шляхи виживання, шукаємо підказки. У процесі діджітал-серфінгу маємо бажання спожити якомога більше інформації, часто перевантажуючи себе новинним контентом, у тому числі і фейками.

Стеження за безліччю новинних проектів у Facebook, цілодобових Telegram-трансляцій, дописами інформаційних волонтерів виснажує та забирає багато корисного часу. Ще гірше – підвищення рівня гормонів стресу адреналіну та кортизолу, що може призвести до панічних атак, безсоння та виникнення фобій.

 

Як не виснажити себе думскролінгом

Слідкувати за новинами в умовах війни необхідно, але робити це варто розумно і дозовано. Ось кілька дієвих порад:

  • Оберіть не більше трьох перевірених інформаційних платформ. Цього цілком достатньо, аби бути в курсі всього, що відбувається.
  • Зменшіть кількість фонових сповіщень. Залиште тільки важливі повідомлення від близьких та сповіщення важливих додатків (наприклад, про повітряну тривогу).
  • Контролюйте час у мережах за допомогою додатків смартфона (в налаштуваннях платформ Android та iOS є опція, яка показує  витрати часу, їхню загальну динаміку та дані по кожному додатку).
  • Фільтруйте контент. Перегляньте свої підписки. Віддавайте перевагу контенту, де інформація надається в об’єктивному та зваженому тоні, без клікбейтів та стилю трилера (наприклад, пости: «Повітряна тривога, прохання піти до укриття» - нормально, інше «Виють сирени!!! Ховайтеся!» – моторошно тощо). Тут варто зазначити, що ви самі повинні обирати тон комунікації, яка вас влаштовує, і відмовитись від споживання новин, стиль комунікації яких викликає найбільш дискомфортні відчуття. 
  • Стежте за своїм психологічним станом під час читання новин. Намагайтесь контролювати емоції: агресію, апатію, зневіру, страх.
  • Робіть регулярні перерви між переглядом новин. Якщо не вдається контролювати час самостійно – заводьте таймер, який сповіщатиме вас, наприклад, кожні 60 хвилин про те, що час відкласти смартфон чи вимкнути ТБ.
  • Давайте відпочинок очам та робіть розминки для тіла. Намагайтесь додати у повсякденне життя графік вправ та тренувань, це допоможе зняти напругу та відволіктися від новин.

Думскролінг – це не завжди погано, якщо сприймати його не більше, ніж хобі, яке дозволяє відволікатись від проблем. Але якщо у процесі діджітал-серфінгу відчуваєте шквал емоцій, і як наслідок, стрес, погіршення здоров’я та самопочуття, краще припиніть або споживайте інший контент.

 

Бережіть себе та своє здоров’я!

                                                                  (за матеріалами сайту robota.ua)