"Відкриті вікна: що зробити батькам, щоб дитина не випала"

 

Дорослі частіше відкривають вікна в спеку для вентиляції по­вітря. Тож частіше трапляються ситуації, коли дитина опиня­ється сам на сам із відкритим вікном. Те, чи вона випаде з вікна, - на фарт.

У межах мого тренінгового проекту #iKiD з безпеки дітей і під­літків ми провели тести. Результати показали, що дитині достатньо побути на самоті в кімнаті 9-12с, щоб встигнути залізти на підві­коння і... не доведи Господи втратити життя чи стати інвалідом.

Нагадую, москітна сітка не захистить дитину від випадіння з ві­кна. Ця сітка занадто тонка, а кріплення на ній призначені для мі­німальних навантажень. За 11 років роботи я можу стверджувати, що дитина, яка випала з вікна, завжди -провина дорослих. А фра­зи «я про це не думав»,  «я про це не знав», «я відволікся на секун­ду», «я залишив її на хвилину», «ми так виросли і нічого» - виправ­дання. Ви справді думаєте, що вони допоможуть загиблій дитині? Зокрема, трагічні моменти: не можна «відмотати» ситуацію назад, батьки житимуть із цим все життя, наслідки невідворотні для дити­ни та всієї сім’ї.

Повторю дієві правила, як захистити дитину:

• не «відкривати» вікно в присутності дитини;

• відсовувати меблі від вікон;

• не заохочувати інтерес дитини до вікон;

• не сподіватися на захист від москітної сітки;

• установити захисні механізми на вікна.

Мабуть, коли батьки прочитають чи почують цю інформацію, то подумають, що їхня дитина відрізняється від інших, а вікно її не цікавить. Однак, із погляду психології, поведінка та дії дитини часто непередбачувані навіть для неї самої. На запитання, чому вона так вчинила, у дитини часто не буде відповіді. Але вона справді не знає, чому. Тож під час розмови з батьками вихованців наголосіть, щоб за­вжди оглядали вікна в квартирі чи будинку, де проживають діти.

Розумію, улітку спекотно й хочеться прові­трювати помешкання частіше. І батьки не му­сять цим жертвувати, просто повинні зробити свої вікна безпечними.. Зокрема, установити на них надійний захист, як це роблять у всіх розви­нених країнах.

Але це не все. Я маю ще кілька дієвих реко­мендацій. Якщо батьки застали дитину біля від­критого вікна, то вони ні в якому разі не повинні:

  • кричати на дитину - вона може повер­нутися й втратити рівновагу;
  • робити різкі рухи - дитина може смик­нутися й втратити рівновагу;
  • вимовляти голосні звуки - дитина може злякатися й втратити рівновагу;
  • підбігати швидко - дитина може не втриматися й втрати­ти рівновагу;
  • пришвидшувати її спуститися — дитина може поспішати спуститися й втратити рівновагу.

Дитина біля відкритого вікна - це той самий грім, який уже гримить. Тож, коли батьки думатимуть, що інцидент не повторить­ся, вони помиляються. Ситуація може повторитися будь-якої миті. Навіть через 5 хв. Навіть, якщо з дитиною батьки розмовляли і все пояснили.

Єдина різниця за повторної ситуації - те, що батьків може не бути поряд. Саме тому вони повинні зробити все можливе для того, щоб дитина сама не відкрила вікно.

 

Матеріали використані із спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 8 2022р.

 

 

Категорія: