Вітаміни, макро- та мікроелементи, необхідні для здоров'я опорно-рухового апарату дитини

Опорно-руховий апарат дитини - кістки, м'язи, зв'язки, хрящі та суглоби - активно формується саме в дошкільному віці. Раціональне харчування має особли­ве значення для нормального росту та розвитку дитини, а також запобігає виник­ненню захворювань і дефектів опорно-рухового апарату.

Вітамін В забезпечує розвиток скелета, регулюючи вміст кальцію та фосфору в кістках, прискорюючи засвоєння кальцію в кишківнику. Засвоєнню вітаміну Б сприяють тваринні та рослинні жири. Джерела - риба, свиняча та яловича печін­ка, печінка морських риб, яєчний жовток, авокадо, молоко.

Вітамін А позитивно впливає на інтенсивність росту скелета та обмін речовин в організмі. Кальцієвмісні продукти ліпше поєднувати з продуктами, що містять бета-каротин, - він перетворюється в організмі на вітамін А під дією ферментів. Джерела - морква, абрикоси, курага, болгарський перець, шпинат, печінка тріски, печінка свиняча та яловича, вершкове масло, твердий і кисломолочний сири, яйця.

Вітамін С бере участь у синтезі колагену, необхідного для формування сполучної тканини, що формує сухожилля та зв'язки. Недостатність вітаміну С призводить до болю в м'язах. Джерела - чорна смородина, шипшина, червоний болгарський перець, цитрусові, листяні овочі, квашена капуста.

Кальцій - це будівельний матеріал для кісток. Він забезпечує їх міцність, а також скорочення м'язів. За недостатності кальцію в організмі кістки стають пористими, крихкими. Джерела - твердий і кисломолочний сири, молоко, бобові, сухофрукти, горіхи, вівсяна крупа, фініки, риба, хліб із висівками.

Фосфор у поєднанні з кальцієм є основою для формування кісткової тканини та сприяє росту клітин та кісток. Джерела - печінка тріски, волоські горіхи, бобо­ві, селера, вівсяна, гречана та пшоняна крупи.

Магній бере активну участь у регуляції скоротливості м'язів і нервово-м'язової провідності, а також є складовою кісткової тканини. Джерела - бобові, гречана та вівсяна крупи, шпинат, фундук, молоко.

Калій відповідає за ріст і скорочення м'язів. Недостатність калію спричиняє м'язову слабкість, біль у м'язах, судоми. Джерела - волоські горіхи, мигдаль, ара­хіс, бобові, банани, какао, сухофрукти.

Марганець необхідний для живлення міжхребцевих дисків, які не мають прямого кровообігу, сприяє формуванню кісткової та хрящової тканин. Наслідком нестачі марганцю може бути крихкість кісток. Джерела - крупи, зелені овочі, фрукти, зелений чай.

Мідь також сприяє формуванню й живленню кісткової та хрящової тканин. Недо­статність міді в організмі спричиняє такі захворювання, як остеохондроз і остео-пороз. Джерела - вівсяна крупа, картопля, печінка свиняча та яловича, мигдаль, фундук, кеш'ю, вишня, шпинат і зелені овочі.

 

Матеріали використані з «Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу» № 7 за 2014 рік  

Категорія: