Яке морозиво заслуговує на «знак якості»
В Україні чинні три стандарти виробництва морозива:
• ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4733:2007);
• ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4735:2007);
• ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4734:2007).
Відповідно до цих ДСТУ виокремлюють морозиво: молочне, вершкове, пломбір, плодово-ягідне (овочеве), ароматичне (сорбет), лід (заморожений сік), щербет.
За ДСТУ 4733:2007 виготовляють морозиво, до складу якого заборонено додавати рослинні жири. Його основа - молоко й молочні продукти. До нього також можна додавати свіжі фрукти, ягоди і продукти їх переробки. Морозиво без рослинних жирів зазвичай містить до 25% вершків і молочних продуктів. Дія ДСТУ 4735:2007 поширюється на морозиво з комбінованим складом. До такого морозива додають пальмову або кокосову олії.
Нині молочне морозиво трапляється рідко. У його складі - до 7,5% жиру та близько 16% цукру. У вершковому - 8-11,5% жиру, цукру - не більше 15%. Пломбір - найжирніший з усіх видів морозива, адже містить 12-20% жиру. Кількість цукру в пломбірі становить до 14%.
Основа плодово-ягідного або овочевого морозива - натуральне пюре з ягід і фруктів або овочів відповідно. Таке морозиво не містить жиру, а вміст цукру в ньому не перевищує 32%. Ароматичне морозиво (сорбет) виготовляють з цукрового сиропу з додаванням ароматизаторів і натуральних барвників. У ньому також немає жиру. Уміст цукру в ньому - до 30%. Для того щоб приготувати лід (заморожений сік), використовують фрукти, ягоди, овочі або продукти їх переробки, а також екстракти чаю, кави, какао, трав, натуральні та ідентичні натуральним ароматизатори, барвники. Лід - нежирний, містить до 40% цукру.
Щербет виготовляють з плодів, ягід або овочів із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру. Уміст жиру в щербе- ті становить до 7,5%, цукру - до 40%.
Харчові властивості морозива залежать від якості інгредієнтів та технології виготовлення. Смак і аромат має бути властивим для певного виду морозива без сторонніх присмаків і запахів. Погіршують смак та аромат готового продукту харчування несвіжі яйця курячі, зброджений мед, пліснявілі горіхи, згіркле масло вершкове тощо. На ці харчові властивості морозива також впливає вміст ароматичних речовин.
Консистенція та структура морозива має бути однорідною, без відчутних грудочок жиру та стабілізатора. Кристали льоду - наслідок порушення режиму виробництва. Хоча згідно з ДСТУ в морозива з низьким вмістом жиру може бути сніжиста консистенція. Занадто щільне морозиво утворюється, якщо його недостатньо збили, а «пісок на зубах» - не дотримали режиму заморожування та зберігання.
Згідно з ДСТУ в морозиві із фруктами та ягодами можливе нерівномірне забарвлення і вкраплення кольору.
Вплив на організм.
Морозиво, виготовлене з незбираного молока або вершків, — поживний продукт харчування. Адже містить тваринні жири та білки, що швидко засвоюються організмом людини. Тому навіть одна порція такого морозива може втамувати голод. Морозиво з комбінованим складом менш поживне. Рослинні жири, що містить таке морозиво, не поліпшують його смак і можуть нашкодити організму дитини. Зокрема, пальмова олія погіршує засвоюваність кальцію та зумовлює здуття живота.
Завдяки значній кількості кальцію морозиво з незбираного молока сприяє зміцненню кісток та формуванню скелету в дітей. Не кожну дитину змусиш випити склянку молока, а ось ці ласощі вони з’їдять із задоволенням, поповнивши свій організм кальцієм.
Одна столова ложка вершкового морозива містить стільки ж кальцію, як і 100 мл молока.
Морозиво - це ефективний антидепресант. Коли ми ласуємо морозивом, наш організм виробляє гормони щастя - серотонін та ендорфін. Серотонін нас заспокоює, а ендорфін робить щасливими й задоволеними. Вживання морозива поліпшує не лише стан нервової системи, а й стимулює активну роботу головного мозку та сприяє розвитку розумових здібностей. Утім, морозиво може спричинити головний біль. Поспіх під час його вживання призводить до швидкого зниження температури тіла, звуження судин та порушення кровообігу в головному мозку, а отже - до головного болю.
На думку лікарів-отоларингологів, вживання морозива зміцнює місцевий імунітет глотки та ротоглотки, зокрема сприяє профілактиці ангіни, фаларингіту та ларингіту.
Рекомендації щодо вживання
Дітям морозиво можна давати з трирічного віку. Віддавати перевагу слід вершковому морозиву або пломбіру в стаканчику без смакових добавок, виготовленому за ДСТУ 4733:2007. Адже морозиво з комбінованим складом або ароматичне, лід (заморожений сік), виготовлені за ДСТУ 4735:2007 та ДСТУ 4734:2007 відповідно, містять значну кількість рослинних жирів, стабілізаторів, емульгаторів, барвників та ароматизаторів, які можуть спричинити алергійну реакцію в організмі дитини. До речі, приготувати морозиво можна вдома. Поділіться з батьками вихованців конспектом майстер-кла- су зі с. 38 й обов’язково наголосіть їм, що всі інгредієнти мають бути свіжими. Інакше смак морозива буде неприємним. Домашнє морозиво можна зберігати в морозильній камері два тижні.
Давати дитині морозиво треба потроху й не одразу з холодильника. Воно має трохи розтанути. Так, організм дитини уникне переохолодження.
Лікарі-отоларингологи не радять захоплюватися морозивом у спеку. Кілька порцій поспіль можуть спричинити захворювання глотки та ротоглотки.
Умови, коли морозиво дитині протипоказане:
- ентероколіт
- захворювання жовчовивідних шляхів
- хронічні захворювання ротоглотки
- алергія на молочний білок
- цукровий діабет
- надмірна вага
Не варто замінювати морозивом повноцінний прийом їжі. Хоча морозиво - поживний продукт харчування, але втамовує голод ненадовго. А легкозасвоюваний цукор, який воно містить у значній кількості, лише підвищує рівень цукру в крові. Тому дітей із надмірною вагою й хворих на цукровий діабет рекомендуємо частувати морозивом лише іноді.
Значна кількість легкозасвоюваного цукру в раціоні дитини зумовлює тривожність, гіперактивність та погіршення концентрації уваги.
Також не варто давати морозиво одразу після їжі, адже воно погіршує травлення. Ліпше вживати ці ласощі на підвечірок, присмачивши їх кисло-солодкими ягодами - малиною, ожиною, чорницею, суницею. Вони допомагають організму засвоювати жири й цукор, які містить морозиво.
Солодке, жирне, молочне середовище, що створює морозиво в ротовій порожнині, сприяє розмноженню патогенних мікроорганізмів. Саме тому після вживання цих ласощів дитина має прополоскати ротову порожнину фурациліном, відваром ромашки або питною кип’яченою водою. Також після ласування морозивом варто пограти з дитиною в активні ігри для профілактики в неї надмірної ваги.
Не слід забувати, що морозиво - це калорійний продукт харчування. Тому частувати ним дитину варто не більше двох-трьох разів на тиждень.
Більшість батьків звикли пропонуватити дитині поласувати морозивом під час прогулянки на свіжому повітрі. Однак так дитина разом із ласощами їсть вуличний пил, який вони поглинають миттєво. Тож ліпше їсти морозиво в кафе або вдома. Не слід давати дитині морозиво в дорозі, під час руху в транспорті. Адже ці ласощі знижують артеріальний тиск, що зумовлює закачування.
Не варто позбавляти дитину насолоди ласувати морозивом. Для того щоб батьки не завдали шкоди її здоров’ю, порадьте їм, як обрати якісний продукт харчування*. Адже на їхній вибір має впливати передусім якість, а не привабливі назва та зовнішній вигляд упаковки.
Як обрати якісне фасоване морозиво
- Купуйте морозиво в кафе або магазинах, де морозиво зберігають у холодильнику з безперебійним постачанням електроенергії
- Огляньте обгортку. Вона має бути герметичною, а морозиво всередині - правильної форми. Його деформація свідчить про неправильне зберігання, зокрема про неодноразове розморожування та заморожування. У такому морозиві можуть бути патогенні мікроорганізми
- Обирайте морозиво, на обгортці якого зазначено ДСТУ відповідно до якого воно виготовлене. Напис «дитяче» не свідчить про якість
- Уважно ознайомтеся зі складом морозива. У якісному - немає рослинних жирів, штучних стабілізаторів, емульгаторів, барвників, ароматизаторів і консервантів
- Проконтролюйте, аби морозиво було свіжим, особливо взимку. Улітку ці ласощі мають більший попит, тому ви менше ризикуєте придбати прострочений продукт харчування
- Відкрийте обгортку та оцініть зовнішній вигляд морозива. Так, у глазурованого морозива шоколадна глазур має бути без білого нальоту, тріщин, крапель води;поверхня морозива у вафельному стаканчику - без грудочок льоду
- Не давайте морозиво дитині, якщо відчули сторонній присмак, неприємний запах або консистенція викликає підозру
Як приготувати морозиво власноруч
- 2 банани
- 200г малини
- 100мл. вершків
Підготуйте малина й банани: помийте, дайте висохнути. Банани очисьте від шкірки.
Підготуйте спеціальні форми для морозива.
Якщо не маєте форм, візьміть пластикові стакинчики й ножі.
Ще один варіант на заміну форм - підставка для яєць курячих і пластиові ложки.
Банани поріжте кружечками,покладіть у чашу блендера разом із малиною.
Долийте в чашу вершки і збийте блендером усе до однорідної маси (якщо не маєте блендара, то дрбре помніть банани й малину виделкою, а потім збийте вінчиком)
Готову масу розлийте по формах, зафіксуйте кришками й поставте в морозилку.
Смакуйте наступного дня. Смачного!