Джетлаг: як дітям адаптуватися до зміни часових поясів

 

  • Батьки, які планують подорож із дітьми, помилково вважають, що труднощі можуть виникнути лише під час перельоту. Насправді ж маленькі мандрівники часто страждають від джетлагу (англ. jеt — «реактивний літак», lad — «відста­вання, нестиковка») — синдрому зміни часових поясів. Це порушення біоритмів і режиму дня людини, пов'язані з перельотом через кілька годинних поясів. Джетлаг призводить до розладів сну й харчування дітей, що може зіпсувати дов­гоочікувану відпустку. Аби цього не сталося й діти добре адаптувалися до зміни часових поясів, пропонуємо дотримуватися таких порад.

 

  • Полишайте готувати дитину до польоту хоча б за три дні. Якщо летите в східному напрямку, вкладайте її спати пізніше, якщо в західному - раніше.

 

  • Намагайтеся купити квитки на вечірній рейс, щоб дитина в дорозі спала. Під час сну надягніть на неї спеціальну маску для очей.

 

  • Перед посадкою на літак переведіть годинник на час «нового» поясу і розрахуйте час сну і неспання дитини.

 

  • Перед посадкою на літак або безпосередньо в польоті дайте дитині попити чай із заспокійливих трав - м'яти, ромашки, звіробою.

 

  • У день після прильоту втримайтеся від тривалих прогулянок та екскурсій з ди­тиною. Ліпше активно проведіть час на свіжому повітрі поблизу готелю. Під дією сонячного світла й фізичних навантажень дитячий організм швидше «підлаштується» до нового часового поясу. Адже, якщо постійно перебувати в приміщенні, симптоми джетлагу лише посиляться.

 

  • Годуйте дитину за місцевим часом. Не давайте їй на сніданок суп чи котлети лише тому, що вдома - час обіду. Це може сповільнити адаптацію. Звичні для часу доби страви «підкажуть» дитячому організму, ранок зараз чи вечір. Але будьте готові до нічних перекусів. У перші дні нового режиму дитина може прокидатися від голоду серед ночі. Подбайте, щоб вона мала що з'їсти.

 

  • Якщо різниця у часі не більше трьох-чотирьох годин, нічого не змінюйте та живіть у звичному для вас режимі, щоб уникнути повторного перелаштування організму після повернення додому.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 5 за 2017 рік

Категорія: