Харчування дітей із надлишковою вагою

 

Ні для кого не секрет, що стан здоров'я дитини залежить від її харчування. Дотримуючись принципів раціонального харчування вдома, ви сформуєте в ди­тини харчові звички, які допоможуть їй із раннього віку призвичаїтися до здо­рового способу життя та уникнути проблем із надлишковою вагою в майбут­ньому.

Пам'ятайте, що здорові діти підсвідомо дотримуються природного внутріш­нього біоритму. Тому вони їдять, коли голодні, і припиняють їсти, коли насичуються. Враховуйте цю особливість і не заохочуйте дітей до переїдання.

Відмовтеся в дитячому раціоні від солодких напоїв. Нектари та газовані напої, що містять надлишок цукру, фруктози та штучних підсолоджувачів, надзвичайно калорійні. Тож ліпше давайте дитині більше води, нежирного молока, натуральних свіжоприготовлених соків і фіточаїв.

Обмежте споживання дитиною продуктів, які містять цукор і клейковину.

Не заохочуйте дитину до надмірного споживання хліба, крекерів, пончиків, тор­тів, картопляних чіпсів тощо. Заміщуйте їх продуктами, які потребують посилено­го жування, як-от: цільні зерна, квасоля, горох, сочевиця, усі овочі, окрім картоплі. Корисними будуть фрукти з низьким рівнем цукру, а також ягоди. А от вживання дитиною бананів, ананасів, манго, різноманітних цукатів і сухофруктів обмежте. Адже вміст цукру в них значно вищий, ніж в інших фруктах та ягодах.

Стежте, щоб у дитячому раціоні не було висококалорійної їжі. Зокрема, напівфабрикати, фаст-фуд і солодощі формують у дітей нездорову харчову пове­дінку. Вони не містять вітамінів, мікро- та макроелементів. Ліпше додавайте в раці­он дитини молоко й молочні продукти, свіжоприготовлені рибу та дієтичне м'ясо, які збагатять організм дитини необхідними для її росту білками та жирами.

Подбайте, щоб дитина не пропускала основні прийоми їжі. Заохочуйте дитину їсти частіше, але невеликими порціями. Також влаштовуйте їй полуденок або легкі перекуси. У пригоді стануть різні горіхи й насіння. Вони добре втамовують голод, оскільки багаті на вітаміни, мікро- та макроелементи, «правильні» жири. До того ж горіхи нормалізують кислотно-лужний баланс у ротовій порожнині, допомагаючи запобігти карієсу зубів.

Зменшіть вживання солі дитиною. Уникайте вживання дитиною солоних м'ясних продуктів - шинки, ковбаси, бекону, сосисок, а також пересолювання їжі. Надлишок солі спричиняє підвищення артеріального тиску, втрату організмом кальцію, утво­рення каменів у нирках.

Забезпечте дитячий раціон «правильними» жирами. Стежте за тим, аби їжа, яку вживає дитина, містила «правильні» жири, зокрема омега-3 поліненасичені жир­ні кислоти, які є в лососеві, сардинах, насінні льону та волоських горіхах. Обмежте вживання дитиною насичених жирів та гідрогенізованих рослинних олій, які міс­тяться в маргарині, вершках, попкорні, печиві, морозиві тощо.

Додайте до дитячого раціону мультивітамінні препарати. Інколи переїдання пов'язане з нестачею в раціоні вітамінів, мікро- і макроелементів, які організм нама­гається в такий спосіб поповнити. Тож доповніть раціон дитини якісними мультивітамінами, щоб вона отримувала всі поживні речовини, необхідні для повноцінного розвитку дитини. Переконайтеся, що мультивітаміни містять фолієву кислоту, віта­міни В6, С і О.

Уникайте одноманітності в харчуванні дитини. Додавайте в дитячий раціон різ­ні овочі та фрукти, молоко і молочні продукти, рибу, крупи, м'ясо, яйця, зелень. Різ­номанітне харчування - запорука запобігання дефіциту вітамінів.

Не перегодовуйте дитину і не хваліть її за «чисту тарілку». Забезпечте дитині невеликі або помірні порції їжі. Дозволяйте їй не доїдати і давайте додаткову по­рцію, якщо дитина просить.

Регулюйте споживання солодощів дитиною. Не використовуйте солодощі як за­охочення за споживання «потрібної і правильної» їжі, але водночас не забороняйте дитині їх вживати.

Привчіть дитину не їсти багато перед сном. Запропонуйте їй склянку кефіру із зниженим вмістом жиру, молока або йогурту. Утім, не варто додавати до них булоч­ку або печиво. Саме вживання перед сном легкозасвоюваних вуглеводів може зу­мовити збільшення ваги.

Не тисніть на дитину. Дитина постійно росте і розвивається. Тож із часом у неї змінюються смакові переваги й апетит. Тому, якщо дитина починає погано їсти, або, навпаки, переїдає, - не здіймайте надмірну тривогу. Зазвичай така поведін­ка має короткочасний характер. Якщо ж це триватиме довго, або в дитини зовсім зникне апетит, - зверніться до лікаря-педіатра, який допоможе з'ясувати причи­ни й усунути проблему.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 8 за 2015 рік   

Категорія: