Щеплення - консультація експерта

 

Чи справді вакцинувати можна лише «цілком здорових» дітей? Чи перед вакцинацією слід обстежувати дітей на наявність «прихованих» інфекцій? Чи можна вакцинувати дитину, яка часто хворіє? На ці та інші поширені запитання батьків щодо вакцинації дітей відповів експерт

 

Багато батьків бояться вакцинувати «недообстежених» дітей. Адже боять­ся «прихованих» інфекцій, які після цього можуть проявитися чи заго­стритися. Наскільки цей страх є обґрунтованим?

 

експерт: Я не лише лікар, я — мама маленької ді­вчинки. Звісно, розумію батьків, які хвилю­ються за здоров'я своєї дитини. Вони боять­ся нашкодити їй, тому хочуть передбачити всі можливі наслідки, «підстелити соломку». Якщо дитина хвора і її потрібно лікувати від хворо­би, то тут все більш-менш зрозуміло. Є ризик побічних реакцій організму, але заради оду­жання доводиться ризикувати.

Із вакцинацією трохи інша ситуація. Бать­ки сприймають її так: дитина здорова, а її тре­ба піддати потенційній небезпеці. Навіть коли вірогідність одна на мільйон — батьки боять­ся. Сумно, що інфекцій вони бояться менше, ніж вакцин.

Насправді щеплення не робить дитину хворою чи слабкою. Це посильне завдання для її організму. Обстежувати дитину на всі мож­ливі захворювання неможливо й недоцільно. Що більше аналізів, то вища ймовірність здорового носійства якихось збудників. Після цьо­го з'являється ще більше питань, ніж до об­стеження. Урешті-решт нікому не стає легше чи спокійніше, а дату вакцинації відкладають з надуманих причин.

Існують міфи про те, як у дітей після ще­плень розвивається пієлонефрит чи бронхіт, астма чи лейкоз -список можна продовжува­ти. Та все це - міфи.

 

Чи правда, що до вакцинації варто до­пускати лише «цілком здорових» ді­тей? Як визначити, що дитина здорова?

експерт: Ні, це неправда. Ослаблені діти чи діти, що часто хворіють, потребують вакцинопрофілактики навіть більше, ніж здорові. Тому що дитина з фоновими захворюваннями перене­се інфекції складніше. То чому б їм не запобіг­ти таким простим методом, як вчасна вакци­нація? Наприклад, дитина народилася раніше запланованого терміну. Стан здоров'я такої дитини — неідеальний, є складнощі. Якщо вона захворіє, скажімо, на кашлюк чи кір, то за­хворювання переноситиме складно. Набагато складніше, ніж вакцинацію.

 

Як і коли вакцинувати дитину, якщо вона «не вилазить» зі шмарклів, час­то хворіє на ГРВІ та грип?

 

експерт: Вакцинувати потрібно, коли немає темпе­ратури, а загальний стан організму — нормаль­ний. Кашель, нежить як залишкові явища можуть не минати тижнями, але це — не протипоказан­ня до вакцинації. Діти, які часто хворіють, потре­бують сезонної вакцинації від грипу, вакцинації від пневмококової та гемофільної інфекцій. Саме пневмокок і гемофільна паличка часто зумовлю­ють навіть такі бактеріальні ускладнення після ГРВІ, як менінгіт і пневмонія.

 

Чи можна вакцинувати дитину, якщо вона довго хворіла, і її лікували ан­тибіотиками? Адже у неї «ослабле­ний» імунітет

 

експерт: Антибіотики не ослаблюють імунітет. Не­має прописаних обмежень, що вакцинація не поєднується з лікуванням антибіотиками.

 

Чи «винна» вакцинація в тому, що дитина на наступний день чи че­рез кілька днів після неї захворіла? Що в такому разі робити?

експерт: Що робити? Лікувати, як ви це робите за­звичай! Діти часто хворіють на ГРВІ. Частіше навіть за дорослих. Тому не дивно, що деякі ви­падки збігатимуться в часі з вакцинацією.

 

Чи можна вакцинувати дітей з невро­логічними розладами? Що в такому разі небезпечніше: вакцинація чи її можливі наслідки?

експерт: Вакцинація протипоказана дітям з неконтрольованою епілепсією, що не піддаєть­ся лікуванню. З іншими станами — ДЦП, гід­роцефалія, перенесені травми, перинатальні ураження ЦНС, порушення розвитку та навіть аутизм — вакцинувати не лише можна, а й по­трібно. На жаль, часто можна почути про мед-відводи у разі псевдокіст у головному мозку чи інших безсимптомних знахідок на нейросонографії. Та це — звичайна людська неграмот­ність.

 

Матеріали використані зі спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу № 4 за 2018 рік" 

 

Категорія: