Тиждень Економіки

 

 

 

Соціально-фінансова освіта дошкільників у Центрі розвитку дитини «Гармонія»

 Дитинство – кращий період у житті людини, коли світ здається неймовірно цікавим.  Це  найкращий час поглинання будь-якої науки, вивчення мов і, звичайно  ж, перших азів економіки. Згідно з дослідженнями психологів фінансове виховання слід починати з двох років. Чим раніше у дитини сформується правильне уявлення про гроші, пов’язані з ними дії, тим швидшими і впевненішими будуть її кроки до фінансового успіху.

Відповідно до Меморандуму про співпрацю у сфері дошкільної освіти між Міністерством освіти і науки України та міжнародною фундацією «Aflatoun International» (Королівство Нідерландів), наказу МОН України від 22.01.2016 року №46 Центр розвитку дитини «Гармонія» є одним з п’яти закладів у Миколаївській області, який впроваджує програму «Афлатот» в освітню діяльність з 2016/2017 навчального року.

Серед низки традиційних заходів, спрямованих на реалізацію завдань соціально-фінансової освіти дошкільників,  одним з найцікавіших є  проведення Тижня  Економіки.  Цьогорічний   Тиждень  пройшов з 13  по 17 березня.

Дошкільнята разом з дорослими знову запросили свого вірного товариша - яскраву зірочку Афлатуна   на гостини. Саме він, Афлатун -  веселий, добрий та кмітливий герой, спонукає дітей досліджувати навколишній світ та взаємодіяти з ним. Девіз Афлатуна: «Досліджуй, думай, вивчай та дій» став у нагоді нашим дошкільнятам під час знайомства зі світом економіки.

Щодня під веселу пісеньку малята із нетерпінням чекали нової зустрічі з Афлатуном. Граючись, вони отримували інформацію про те, як виникли українські гроші, для чого вони потрібні, про потреби, бажання та витрати, розв’язували різні проблемні ситуації фінансово-економічного спрямування.

Протягом Тижня Економіки дітки  разом з вихователями  розмірковували над тим   «Що таке гроші?», «Для чого потрібні гроші?», «Чи можна обійтися без грошей у нашому житті?», «Що можна купити за гроші, а що – ні?», а також розгадували різноманітні логічні загадки та завдання від Афлатуна. Малята мали змогу переглянути економічні казки від Афлатуна та презентації: «Товари», «Моя сім’я», «Магазин», завітати до іграшкового банкомату, познайомитися з банківськими картками та «провести» з ними відповідні «операції».

Окремий день було присвячено бережному та раціональному використанню природних багатств. Афлатун вчив дітей середніх і старших груп правилам економічного використання природних ресурсів.  

Особливе задоволення діти завжди отримують   від ярмарку Афлатуна. Товари для продажу діти готують разом з вихователями і батьками, приносять речі  та іграшки, якими вони давно не користувалися та не гралися. Цьогорічний ярмарок не обійшовся без творчості: батьки пофантазували та створили власний дизайн грошей для своїх дітей. Купюри вийшли барвистими і креативними. Були на ярмарку й різні смаколики, які виготовили дбайливі матусі  малюків. Діти на деякий час стали справжніми покупцями і продавцями, вчилися покупки обирати, їх у кошики складати, ввічливо до продавця звертатися, у черзі відстані триматися. Рекламуючи свої товари, діти виявляли неабияку акторську майстерність. Веселий музичний супровід, сміх, галас – усе  так, як на справжньому ярмарку!

Завершився Тиждень Економіки веселим і яскравим святом. У цей день головний герой Афлатун святкував свій день народження із віршами, піснями, іграми, таночками та, звичайно ж, з подарунками.

Сподіваємося, що цілеспрямована спільна діяльність закладу та батьків вихованців щодо формування фінансової грамотності дітей зробить їх майбутнє життя стабільним й допоможе відчувати себе вільно та впевнено.

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: