Як уберегти дитину від теплового удару в автомобілі

 

  • Напевно, ви помічали, що температура повітря в салоні автомобіля завжди вища, ніж надворі, навіть коли погода прохолодна. А в спеку в автомобілі без кондиціонера навіть дорослим некомфортно. Про дітей годі й казати: дитячий організм важче, ніж дорослий здатний адаптуватися до спеки, і тіло дитини перегрівається в 3-5 разів швидше.

 

  • Температуру тіла +41 °С вважають аномальною і несумісною із життям люди­ни, оскільки за таких умов починаються деструктивні зміни клітин її мозку та інших внутрішніх органів. Небезпечні симптоми теплового удару - запаморо­чення, млявість, сильне почервоніння обличчя, прискорене серцебиття й ну­дота. За сильного теплового удару - галюцинації, непритомність.

 

  • Якщо ви запланували поїздку автомобілем на далеку відстань без кондиціоне­ра, то піддасте ризику здоров'я дитини: навіть відчинені вікна не завжди до­поможуть знизити температуру повітря в салоні. Справний автомобіль, про­сторий салон у ньому, кондиціонер - основні передумови для подорожі разом з дитиною. У спеку температуру обдування кондиціонером регулюйте так, щоб вона на 5-7 градусів була нижчою, ніж за вікном.

 

  • Дуже важливо не допускати перегрівання дитини. Із цією метою щодвігодини виходьте разом з дитиною з автомобіля, аби пройтися. У салоні має бути вста­новлене дитяче автомобільне крісло. Захистіть його від потрапляння прямих сонячних променів. Обов'язково беріть із собою в поїздку достатню кількість води, як питної, так і для обтирання. Обтирайте дитину вологими рушниками, давайте їй багато пити. Утім не слід давати чай і лікарські препарати. У разі виявлення симптомів перегрівання дитини кладіть прохолодні компреси на місця проходження великих кровоносних судин.

 

  • Навіть якщо ви вийшли «на кілька хвилин» до магазину або в інших справах, не залишайте дитину без нагляду. Аби отримати легкий тепловий удар, дити­ні достатньо 15-20 хв. Варто розуміти також, що уві сні дитина так само пе­ребуває в небезпеці перегрівання. Час перебування в задушливому теплому салоні автомобіля може стати для дитини фатальним - температура повітря в спеку в ньому швидко нагрівається до +80 °С.

 

  • Виходячи з автомобіля, перевірте, чи вимкнули кондиціонер. Ураховуйте всі можливі ситуації, адже дитина своїми спритними пальчиками дуже любить натискати на різні кнопки.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу» № 6 за 2016 рік   

Категорія: