Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята

 

Рекомендації для батьків

 

Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святку­вання. Тож у новорічно-різдвяну пору батьки мають бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина.

Мийте руки з милом перед приготуванням страв, а дитину привчіть не сідати за стіл з брудними руками.

Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, по­верхні столу, раковини використовуйте мийні засоби призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфекційними засобам та накривайте кришкою.

Готуйте страви лише зі свіжих продуктів. Для вживання у свіжому вигляді фрук­ти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте їх у воді, підкисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Віддавайте перевагу розчину яблучного оцту у співвідношенні 3-4 ст. л. на 1 л води.

Не вживайте продукти харчування, термін придатності яких минув.

Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів харчування. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Дошку для сирих про­дуктів харчування щоразу обробляйте мийними засобами.

Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування - ковбасних ви­робів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, - що зазначені на етикетці.

Ізолюйте готові страви від потрапляння повітря - посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою.

Зберігайте страви за температури не вище +5 °С та не більше двох діб, розігріту їжу - не більше двох годин.

Дотримуйтеся правил товарного сусідства - готові страви зберігайте в холодиль­нику окремо від сирих продуктів.

Навчайте дитину дотримуватися гігієни харчування.

Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та солодощі, зокрема з кремом.

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 12 за 2016 рік

Категорія: