Рекомендації щодо вибору та використання пластикового посуду
Опубліковано 23 Червень, 2015 - 15:42 користувачем editor
- Використовуйте пластиковий посуд лише в особливих випадках, наприклад, на пікніку, дачі, під час походів тощо.
- Обираючи пластиковий посуд, звертайте увагу на наявність маркування. Сумлінні виробники завжди маркують свій продукт. Найголовніше — наявність знака «келих-вилка» на звороті. Він свідчить про придатність посуду до контакту з продуктами харчування. Якщо маркування немає — не купуйте такий посуд.
- Не використовуйте, за можливості, меламіновий посуд.
- Не використовуйте повторно одноразовий посуд — недарма його назвали одноразовим. Також не бажано використовувати повторно одноразові пакети, а тим паче зберігати в них продукти.
- Не застосовуйте пластикове пакування для зберігання продуктів харчування.
- Пам'ятайте, що одноразовий посуд та пакування не передбачені для миття. Вимити їх без порушення цілісності полімерного шару неможливо.
- Не використовуйте пошкоджений посуд (з подряпинами та тріщинами), оскільки «міграція» токсичних продуктів збільшується в кілька разів.
- За можливості не готуйте та не розігрівайте їжу в пластиковому посуді з використанням мікрохвильової печі, навіть якщо на цьому посуді є дозвільне маркування. Таке попередження зазвичай означає, що контейнер не деформується від високої температури. Ліпше не ризикуйте.
- Не використовуйте жоден вид пластикового посуду для зберігання гарячих продуктів харчування і алкогольних напоїв. Віддавайте перевагу паперовому посуду або зі спіненого полістиролу з маркуванням ЕРS.
- Не залишайте пластикові пляшки з напоями під прямими сонячними променями, адже під їх дією пластик швидко руйнується.
- Звертайте увагу на інтенсивність запаху від пластикового посуду, якщо вирішили користуватися ним. Запах має бути дуже слабким.
- Викидайте пластиковий посуд, якщо звернули увагу на сторонній присмак продуктів, що зберігали в ньому.
- Не купуйте м'ясо, сир, ковбаси та інші продукти, упаковані в пластик або поліетиленову плівку. Віддавайте перевагу продуктам на вагу.
- Для зберігання продуктів використовуйте скляний, порцеляновий або керамічний посуд.
- Дитяче харчування купуйте лише в скляному або в картонному пакуванні.
- Також не використовуйте пластиковий посуд для харчування дітей. Якщо ви влаштовуєте свято для дітей на природі, використовуйте паперовий одноразовий посуд.
- Не тримайте довго воду в пластикових фільтрах: зранку та увечері змінюйте її.
- Не спалюйте пластиковий посуд, пакети та інші пластикові вироби, оскільки плавлячись, вони виділяють токсичні речовини. Наприклад, діоксин — екологічно небезпечна речовина, що чинить сильну канцерогенну мутагенну, імунодепресивну дії на організм людини. Діоксин накопичується в тканинах організму, змінюючи їх функції.
- Не закопуйте пластик у землю. Це призводить до забруднення довкілля, адже у землі пластик не розкладається.
Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Практика управління дошкільним закладом» № 6 за 2015 рік
Категорія: