Консультація для батьків "Дитячий одяг для сну"

 

 

Сон - одна із найістотніших складових життя дитини, поруч із харчуванням, прогулянками, гігієнічними процедурами тощо. Тож батьки мають уважно поставитися до його організації. Зокре­ма, необхідно забезпечити для дитини оптимальний температур­ний режим у спальні та правильно дібрати одяг для сну (далі - одяг).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У кімнаті, де спить дитина, завжди має бути чисте, прохолодне, зволожене повітря. Для цього слід робити провітрювання та вологе прибирання. Бажана температура +18... +20 °С (вона також може бути рекомендована як оптималь­на для всієї родини).

Дотримуємося вимог

Одразу зазначимо, що суворих правил щодо вибору дитячого одягу для сну немає. Батькам необхідно орієнтуватися на середови­ще і на відчуття та вподобання самої дитини.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Основне правило для вибору одягу - тканина має бути натуральною, а виріб - якісно пошитим (аби не стир­чали нитки, не дряпалися шви тощо). Найліпші тканини - ба­вовняні, адже вони чудово забезпечують повітро- і теплообмін та є гіпоалергенними. Натомість обирати одяг із син­тетичної тканини, навіть якщо вона на дотик здається м'якою і приємною, - не слід, адже він може подразнювати шкіру дити­ни, провокувати алергійні реакції.

Вимоги до одягу поділяють на споживчі та техніко-економічні.

Споживчі охарактеризовані такими класами показників, як-от:

 

  • соціальні - довговічність, ремонтопридатність, доступна вартість тощо;

  • функціональні - відповідність цільовій функції (призна­ченню);

  • естетичні - раціональність форми, товарний вигляд, зов­нішня привабливість тощо;

  • ергономічні - гігієнічність (колір і фактура тканини, за­пах, наявність грубих швів тощо), зручність у використанні (легкість надягання, носіння, знімання);

  • експлуатаційні - стабільність зберігання якості в експлуатації, надійність;

  • антропометричні - відповідність розмірів та форми предметів одягу тощо.

 

Техніко-економічні показники якості одягу характеризують ступінь технологічності конструкції одягу, витрати споживачів на його придбання та експлуатацію.

Відповідно до ДСТУ ГОСТ 25296:2005 «Вироби швейні білиз­няні. Загальні технічні умови (ГОСТ 25296-2003, ІDТ)», уведеного у дію наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої практики від 30.12.2005 № 387 (далі — ДСТУ ГОСТ 25296:2005), до білизняних виробів відносять піжами, нічні сорочки, нижні сорочки, піжамні брюки і куртки, труси та інші аналогічні вироби із тканин, нетканих полотен та інших видів тек­стильних матеріалів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Дитячий одяг загалом має відповідати ви­могам нормативних документів, а білизняний асортимент дитячого одягу, зокрема й для сну, підлягає обов'язковій сертифікації.

Насамперед необхідно, аби тканини для одягу мали високі ергономічні показники, позаяк шкіра ді­тей дуже ніжна. Тож тканина має бути приємною на до­тик, не повинна електризуватися і викликати алергіину реакцію. ДСТУ ГОСТ 25296:2005 встановлює такі вимоги до гігієнічних показників дитячих білизняних виробів:

  • гігроскопічність                           не менше 9% 

  • повітропроникність                      не менше 100 дм3/(м х с) 

  • питомий поверхневий 

  • електричний опір                         не більше 109-1011 Ом 

  • вміст вільного формальдегіду      не більше 75 мкг/г 

 

Важливою також є відповідність експлуатаційним вимогам, оскільки одяг підлягає частому пранню та прасуванню, тож має бути стійким до дії мийних засобів, тертя, гарячої води, гарячої поверхні праски тощо.

Відповідно до естетичних вимог тканини для дитячої білизни, зокрема й одягу для сну, зазвичай випускають світлих відтінків із зображеннями тваринок, персонажів казок чи мультфільмів тощо - це приваблює дітей і допомагає їм із більшим задоволенням вклада­тися в ліжко.

 

Обираємо одяг для дітей різного віку

Одяг призначений насамперед для забезпечення дитині ком­форту й оптимального температурного режиму під час сну. Заува­жимо, що батьки часто орієнтуються на власні відчуття, коли ви­рішують, холодно дитині чи жарко. Утім варто пам'ятати - у дітей обмін речовин відбувається значно активніше, ніж у дорослих. При цьому терморегуляція дитячого організму забезпечується завдяки:

  • дихальній системі (насамперед); 

  • шкірі.

Що молодша дитина, то актуальніше це правило.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо дорослі відчувають, що їм холодно, - дитина найімовірніше почуватиметься комфортно (звісно, якщо вона здорова). Натомість якщо дорослим жарко - дитині буде надто жарко. її організм не зможе охолоджувати себе під час ди­хання, тож йому доведеться «переключитися» на терморегуля­цію через шкіру - потіння, тобто втрачання води й солі.

Тож дуже важливо створити у спальній кімнаті умови, у яких дитячий організм зможе віддавати зайве тепло під час дихання - повітря має бути чистим, прохолодним та зволоженим. Якщо за та­ких умов одяг буде навіть дещо теплішим, ніж потрібно, - небезпеч­ний перегрів дитині не загрожує.

Для новонароджених* та дітей віком до року ліпше обирати су­цільні піжами (комбінезони-сліпи). Вони не задираються і не спо­взають під час сну, не оголюють тіло дитини, не тиснуть і не ско­вують рухів.

Тканина, з якої виготовлений комбінезон-сліп, має бути нео­дмінно бавовняна, на дотик м'яка і ніжна.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Деякі педіатри застерігають батьків проти комбінезонів-сліпів через те, що шви можуть подразнити шкіру дитини. Утім у якісному виробі шви будуть такими ж м'якими, як і решта матеріалу. До того ж можна придбати комбінезон-сліп, у якого шви виведені назовні.

Зауважимо, що дітям перших місяців життя найліпше підходить комбінезон-сліп, що розстібається повністю. Це по­легшує одягання (не треба натягувати частини комбінезона на ніжки, ручки або голівку), а також заміну підгузника. Для старших дітей уже не принципово, яко­го типу застібка, головне - аби виріб був якісним та підходив за розміром.

Для холодної пори року випускають утеплені комбінезони-сліпи з підклад­кою з байки або іншої теплої бавовняної тканини.

Ще один варіант для дітей до року - спальний мішок. Його переваги: не об­межує рухів дитини під час сну, не роз­кривається, забезпечує дитині тепло й комфорт (руки залишаються вільними, а ноги й тулуб «заховані» в мішку). Спаль­ний мішок особливо підходить для дітей, які уві сні часто перевертаються і розкриваються.

Зручною моделлю такого виробу є мішок із «блискавкою» по всій довжині - завдяки цьому можна легко змінити підгузник. Є також спальні мішки з підкладкою й рукавами, що відстібаються, - їх можна використовувати по-різному, залежно від пори року.

Літні варіанти спальних мішків виготовляють із бавовняних тканин. Зимові, утеплені - із таких сучасних синтетичних тканин, як мікрофібра і полартек. У таких виробах обов'язково є підкладка з натурального матеріалу. Як наповнювач нині найчастіше засто­совують холофайбер - легкий гіпоалергенний матеріал, що добре зберігає тепло.

Як одяг для дитини віком від одного року також можна засто­совувати комбінезон-сліп - ліпше такий, що не має кнопочок по­переду (дитина не зможе розстібнути і зняти його самостійно). Або можна переходити на «класичний» варіант - піжаму (штанці й коф­тину).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Для дитини до трьох років необхідно віддава­ти перевагу моделям без ґудзиків, тому що малюк може відірвати ґудзик і проковтнути.

Для дітей дошкільного віку найпопулярнішим і найзручні­шим одягом є піжама - комплект вільного крою, до якого мо­жуть входити: 

  • довгі штанці та футболка з довгим рукавом** або кофтина з довгим рукавом на застібках (для холодної пори року); 

  • шорти й футболка з коротким рукавом (для теплої пори року).

 

Бажано, аби на піжамі не було зайвих резинок, які здавлювати­муть шкіру дитини; тасьм і шнурків, в яких дитина може заплута­тися. Бажано не одягати дитину в піжаму «на виріст» - спати в ній буде не комфортно.

Варіант одягу для дівчаток - нічна сорочка. Дівчаткам часто подобається такий одяг, адже він нагадує сукню й має гарний ви­гляд, навіть нарядний. Для літнього періоду нічні сорочки зазвичай шиють укороченими за довжиною, із коротким рукавом або брете­лями. «Осінньо-зимові» нічні сорочки зазвичай мають вільніший крій, довший рукав і поділ; їх виготовляють зі щільнішого матеріалу.

Перевагою нічних сорочок є те, що вони не сковують рухів дитини. Але є і недолік - поділ нічної сорочки під час сну може за­дертися, і дитина мерзнутиме (особливо якщо вона неспокійна і схильна розкриватися).

Насамкінець ще раз зауважимо - більше не завжди означає ліпше. Тож не варто зловживати одягом для сну, наприклад надяга­ти його на дитину в декілька шарів - це може призвести до пере­гріву та зневоднення під час сну, особливо взимку, коли через систе­му централізованого теплопостачання повітря у приміщеннях стає сухим. Орієнтуватися найліпше на температуру та вологість повітря в кімнаті, а також на самопочуття, настрій та смак самої дитини.    

 

Які особливості бавовняних тканин стіл враховувати, 

обираючи дитячий одяг для сну

Бавовна - найліпший матеріал для дитячої білизни, зокрема і для спального одягу. Бавовняні тканини практичні, гігієнічні, гіпоалергенні, добре пропускають повітря, погли­нають зайву вологу. Одяг із бавовни забезпечує оптимальний мікроклімат на поверхні шкі­ри, навіть із підвищеною чутливістю. Дитячий одяг для сну виготовляють із різних видів бавовняних тканин, головне - аби матеріал був м'яким, комфортним і приємним на дотик. Перелічимо найпопулярніші з них.

 

Кулірка (кулірна гладь) - найтонший трикотаж, виготовлений на основі бавовни. Він добре тягнеться в ширину і майже не тягнеться в довжину, майже не мнеться, є доволі міцним. Одяг для сну, виготовлений з кулірки, ідеально підходить для спекотного літа.

 

Інтерлок - трикотажне полотно зі структурою «в резинку», гладке з обох сторін, стій­ке до деформації: після розтягування набуває колишньої форми, не дає усадку після прання.

 

Футер - щільний матеріал, у якого лицевий бік гладкий, а виворітний - із м'яким на­чосом (в основу вплетені додаткові виворітні нитки]. Завдяки цьому матеріал приєм­ний на дотик і теплий. Довговічний, міцний, еластичний, стійкий до витягування та по­яви ковтунців. Утім після прання може сісти, тож рекомендовано прати за температури не вище +40 °С.

 

Фланель - тканина з одно- або двостороннім начосом. Зберігає тепло майже так само добре, як вовна, але на відміну від неї м'яка, не колеться й не подразнює шкіру. Дов­говічна, утім після тривалого використання утворюються ковтунці. Певним недоліком можна вважати, що фланель довго сохне після прання.

 

Байка - найщільніший матеріал із підгрупи бавовняного трикотажу з начосом. Легка, м'яка, утім дуже тепла й довговічна. Ворс зовсім коротенький, не поділяється на окремі ворсинки, тому байка безпечна для маленьких дітей, яким подобається тягнути ткани­ну до рота.

 

 

Матеріали використані з спеціалізованого журналу "Медична сестра дошкільного закладу" № 10 за 2016 рік

 

 

 

Категорія: