Пам'ятка для батьків "Як виховати особистість"

 

Як виховати особистість

 

Щиро радійте кожному, навіть найменшому, успіху дитини.

Хваліть конкретні вчинки дитини.

Хваліть дитину на людях, а критикуйте наодинці. Хваліть за активність та ініціативність. Це розвиватиме впевненість дитини у собі та у власних силах.

Пам'ятайте, що негативна оцінка - ворог інтересу й творчості.

Ускладнюйте завдання поступово. Переходьте до наступного завдання лише за умови, що в дитини не виникло жодних труднощів під час виконан­ня попереднього, простішого завдання.

Створюйте ситуації успіху, аби дитина відчула себе «творцем обставин», повірила в те, що може самостійно досягти високих результатів. Це форму­ватиме у неї стійкість в боротьбі з життєвими труднощами та інтерес до на­вчання, розвиватиме почуття власної гідності.

Виховуйте у дитини віру у власні сили, підбадьорюйте її, дайте зрозуміти, що завжди готові підтримати: «Добре зробив!», «Я впевнений, ти впораєш­ся!», «Молодець! Як гарно у тебе виходить. Твоя робота буде найліпшою!», «Ми тобою пишаємося».

Вірте в дитину. Оптимізм та віра батьків дають дитині почуття захищенос­ті, підвищують її самооцінку, а страх чи сумніви — знижують.

Обирайте різноманітні види діяльності, в яких дитина могла б реалізувати власний потенціал, проявити себе з ліпшої сторони.

 Виявляйте почуття щирої поваги й зацікавленості тим, що дитина робить самостійно.

Пропонуйте свою допомогу лише тоді, коли бачите метанння дитини, відчуваєте, що вона потрапила в скрутне становище і не може розв'язати про­блему.

Навчайте дитину бути відповідальною за свої вчинки.

Виховуйте наполегливість, цілеспрямованість, прагнення доводити справи до кінця.

Розвивайте комунікативні навички дитини, виховуйте доброзичливу, ввіч­ливу й впевнену манеру спілкування.

 

Пам'ятайте, дитина — унікальна особистість. Цінуйте її індивідуальність, підтримуйте й розвивайте!